Gołąbki bez zawijania (po 9. miesiącu)
Wersja wymarzona dla tych, którzy mają podobnie jak Dziennikowy Tata:
- lubisz gołąbki?
- Pewnie! Ale najlepiej bez kapusty...
To po co się męczyć - obgotowywać, odrywać liście, a potem mozolnie zawijać?
Szybciej, łatwiej, a równie (jeśli nie bardziej) smacznie!
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego (mieszane, drobiowe, jakie preferujecie - ale pamiętajcie, że drobiowe będzie nieco bardziej suche, więc warto przewidzieć więcej sosu)
- 1/2 główki kapusty (młoda kapusta będzie świetna)
- 1/2 szklanki ryżu
- 1 jajo
- 1 cebula
- zioła: majeranek, bazylia, kolendra, koperek
- sól, pieprz - opcjonalnie
- 2 szklanki bulionu
- 1 szklanka przecieru lub 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
- tłuszcz do zeszklenia cebuli
Sposób przygotowania:
Jeżeli nie ugotowaliśmy ryżu wcześniej, to zaczynamy od tego. Gotujemy ryż mniej więcej w szklance wody, pilnując aby nie zrobić z niego papki.
Ryż się gotuje, a my w tym czasie:
- kroimy drobno cebulę i szklimy na odrobinie tłuszczu
- siekamy kapustę - ręcznie lub za pomocą robota kuchennego (jeżeli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami)
- mięso przekładamy do większej miski, dodajemy ugotowany i ostudzony ryż, zeszkloną cebulę, posiekaną kapustę i przyprawy, wbijamy jajo i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki (i w tym czasie pijemy kolejną kawę lub uskuteczniamy szybką drzemkę razem z dzieckiem).
Następnie formujemy z masy owalne gołąbki (lub kształt, jaki nam wyjdzie;) i obsmażamy je, najlepiej bez tłuszczu (na patelni teflonowej, ceramicznej) - na niewielkim ogniu.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy: zagotowujemy bulion z przecierem (koncentratem), opcjonalnie doprawiamy wedle własnego
Do sosu przekładamy podsmażone gołąbki i dusimy na małym ogniu przez około 30 minut.
Komentarze (2)
tata 26 maja 2020
@Edyta można odrobinę mąki rozmieszać w zimnej wodzie i zagotować z sosem, ale sos sam w sobie wychodzi dość gęsty:)
Odpowiedz ⇾Edyta (Edyta) 11 maja 2020
A czym Pan zagęszcza ten sos?
Odpowiedz ⇾