Śniadanie/Kolacja

Budyń jaglany (po 7. miesiącu)

O dobroczynnych właściwościach kaszy jaglanej można napisać niejedną rozprawę... czyste złoto - nic tylko się nim obkładać od środka i od zewnątrz;) więc nie będę się rozpisywać, robimy budyń z kaszy jaglanej, raz dwa!

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka (roślinnego lub dla starszych dzieci - krowiego)
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 banan
  • *truskawki - opcjonalnie dla starszego dziecka

Sposób przygotowania:

Zagotować mleko, a następnie gotującego się wsypać kaszę i gotować na malutkim ogniu mieszając do czasu, aż kasza wchłonie mleko.

Kaszę ugotować do miękkości, a następnie zmiksować z bananem (można dodać więcej mleka w razie potrzeby aby uzyskać pożądaną konsystencję).

Starszemu dziecku podać z owocami sezonowymi, np. truskawkami.

Budyń jest świetny również na zimno - z dodatkiem orzechów, bakalii będzie rewelacyjnym śniadaniem dla rodziców:)

Budyń jaglany

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾