Budyń jaglany (po 7. miesiącu)

O dobroczynnych właściwościach kaszy jaglanej można napisać niejedną rozprawę... czyste złoto - nic tylko się nim obkładać od środka i od zewnątrz;) więc nie będę się rozpisywać, robimy budyń z kaszy jaglanej, raz dwa!
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka (roślinnego lub dla starszych dzieci - krowiego)
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1 banan
- *truskawki - opcjonalnie dla starszego dziecka
Sposób przygotowania:
Zagotować mleko, a następnie gotującego się wsypać kaszę i gotować na malutkim ogniu mieszając do czasu, aż kasza wchłonie mleko.
Kaszę ugotować do miękkości, a następnie zmiksować z bananem (można dodać więcej mleka w razie potrzeby aby uzyskać pożądaną konsystencję).
Starszemu dziecku podać z owocami sezonowymi, np. truskawkami.
Budyń jest świetny również na zimno - z dodatkiem orzechów, bakalii będzie rewelacyjnym śniadaniem dla rodziców:)
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾