Shrekowa zupka - czyli zupa-krem z pora (po 1. roku)
Zbliża się pora (słowo-klucz w tym przepisie;) smarkania, kichania, infekcji... zanim wirusy zaatakują my odpowiadamy wzmacniającą i rozgrzewającą zupą-krem:)
...czyli po prostu pora na PORA!
Składniki (porcja dla 4-6 głodnych osób):
- 3 pory
- 3 marchewki
- 5-6 ziemniaków
- łyżka masła
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz - wg uznania
Sposób przygotowania:
Pory - obrać, umyć, pokroić w plastry, podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na maśle.
Marchewki, ziemniaki - obrać, umyć, pokroić w kostkę (jaka Wam pasuje, to nie konkurs wycinanek, a wszystko i tak zmiksujemy;) - dodać do podsmażonego pora.
Dodać liście laurowe, oregano, zalać wodą (tak, żeby przykryła warzywa) i gotować ok. 30 minut - do czau, aż warzywa będą miękkie.
Zmiksować, doprawić do smaku.
Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾