Budyń z żółtkiem na mleku modyfikowanym (od 7. miesiąca)

czyli jak przemycić małemu człowiekowi żółtko jaja w pysznym deserze ;)

 

Składniki:

  • 120 ml wody (podzielić na 80 ml + 20 ml + 20 ml)
  • 4 miarki MM (mleka modyfikowanego)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • *Sok owocowy lub mus – opcjonalnie do smaku

 

Sposób przygotowania:

80 ml wody – zagotować.

W 20 ml – dokładnie rozbełtać żółtko i mąkę ziemniaczaną (da się, da;). Całość wlewamy do gotującej się wody i mieszamy, aż zrobi się „budyń”. Studzimy chwilkę i dodajemy MM rozrobione w 20 ml wody i wszystko dokładnie mieszamy.

Gotowe;)

Starszym dzieciom możemy podawać z sokiem/musem owocowym.


budyń z żółtkiem

 

Podobne przepisy