Dżem jeżynowy (po 1. roku)

Jeżyna - ostrężyna - ożyna - znacie je?:)
Mam wrażenie, że są trochę zapomniane, jeszcze bardziej niedoceniane...a szkoda! My po ostatnim wypadzie do lasu wzbogaciliśmy się o jakieś 6 kg jeżyn - i co z nimi zrobić?
Ponieważ nieoceniona ciocia Ania i wujek Bartek również obrobili krzaczki jeżynowe z efektem 6 kg z przeznaczeniem na soki, nam nie pozostało już nic innego jak poeksperymentować z dżemem:)
Jeżeli nie wiecie, jakie bogactwo kryją w sobie te małe owoce - proszę uprzejmie, garść konkretów:
Wartości odżywcze jeżyn (w 100 g)
Wartość energetyczna – 43 kcal
Białko ogółem – 1.39 g
Tłuszcz – 0.49 g
Węglowodany – 9.61 g
Błonnik – 5.3 g
Witaminy:
Witamina C – 21 mg
Tiamina – 0.020 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna – 0.646 mg
Witamina B6 – 0.030 mg
Kwas foliowy – 25 ug
Witamina A – 11 ug
Witamina E – 1.17 ug
Witamina K – 19.8 ug
Minerały
Wapń – 29 mg
Żelazo – 0.62 mg
Magnez – 20 mg
Fosfor – 22 mg
Potas – 162 mg
Sód – 1 mg
Cynk – 0.53 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient data base
A na co jeżyny działają? W czym pomagają? Jeśli wierzyć internetom, to:
- Jeżyny pomagają w profilaktyce chorób nowotworowych
- Jeżyny wspomagają pracę układu krążenia
- Jeżyny pomagają zapobiec chorobom oczu
- Jeżyny na zdrowe kości
- Jeżyny złagodzą objawy PMS i menopauzy
- Jeżyny uregulują poziom cukru we krwi
- Jeżyny wspomagają odchudzanie
- Jeżyny pomogą spowolnić proces starzenia się skóry
To teraz już bierzemy się za dżem!
Składniki:
- jeżyny - 3 kg
- cukier - 1 kg
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
Jeżyny opłukać na sitku pod zimną wodą, osuszyć, zasypać w garnku cukrem, wymieszać i odstawić najlepiej na noc. Jeżyny puszczą sok.
Następnego dnia dodać skórkę startą z całej cytryny + wyciśnięty sok (również z całej cytryny) i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby odparowały.
Rozgotowane jeżyny przetrzeć przez sito - pestki nadają goryczy, więc wyrzucamy je.
Przetarty mus jeżynowy gotujemy na małym ogniu do czasu aż zgęstnieje.
Kiedy dżem jest już gotowy?
Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładamy około 1 łyżeczki gorącego dżemu i zostawiamy do wystygnięcia - następnie przechylamy talerzyk i jeżeli dżem nie spływa a konsystencja nam odpowiada, przekładamy gorący dżem do do słoików i pasteryzujemy (jeżeli nie - nadal smażymy).
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾