Gofry na maślance (po 18. miesiącu)
Jak poprawić humor, gdy za oknem szaro, buro i ponuro, a kaloryfery w domu zimne?
Robimy gofry! Efekt mamy 2 w 1 - ciepło w brzuchu i ciepło w domu;)
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej + 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
- 1/4 szklanki mleka
- 50 g masła (roztopionego i przestudzonego)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- *do podania - wg upodobań i zasobów lodówki: bita śmietana, dżem, frużelina owocowa, świeże owoce, starta czekolada, kakao...
Sposób przygotowania:
Do wyższego naczynia wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia, żółtka, maślankę, mleko, masło, cukier, sól.
Wszystko zmiksować blenderem na bardzo gładką masę.
W osobnym naczyniu ubić białka jajek ze szczypta soli- do otrzymania sztywnej piany.
Pianę dodać do zmiksowanego ciasta i bardzo delikatnie wymieszać uważając, by piana nie opadła! (jak opadnie - gofry nie urosną)
Piec około 3 - 4 minut w rozgrzanej gofrownicy. Wystudzić na kratce.
Smacznego!
Gofry saute;)
Wersja z dżemem - u nas akurat zeszłoroczne zapasy z renklody
inspiracja: Moje Wypieki
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾