Deser

Gofry na maślance (po 18. miesiącu)

Jak poprawić humor, gdy za oknem szaro, buro i ponuro, a kaloryfery w domu zimne?

Robimy gofry! Efekt mamy 2 w 1 - ciepło w brzuchu i ciepło w domu;)

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej + 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50 g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • *do podania - wg upodobań i zasobów lodówki: bita śmietana, dżem, frużelina owocowa, świeże owoce, starta czekolada, kakao...

 

Sposób przygotowania:

Do wyższego naczynia wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia, żółtka, maślankę, mleko, masło, cukier, sól.

Wszystko zmiksować blenderem na bardzo gładką masę.

W osobnym naczyniu ubić białka jajek ze szczypta soli- do otrzymania sztywnej piany.

Pianę dodać do zmiksowanego ciasta i bardzo delikatnie wymieszać uważając, by piana nie opadła! (jak opadnie - gofry nie urosną)

Piec około 3 - 4 minut w rozgrzanej gofrownicy. Wystudzić na kratce.

Smacznego!

Gofry saute;)

gofry na maślance

gofry z maślanką

Wersja z dżemem - u nas akurat zeszłoroczne zapasy z renklody

gofer z dżemem

inspiracja: Moje Wypieki

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾