Ciasto z gruszkami i orzechami (po 1. roku)
Niby zwykłe ucierane ciasto z gruszkami... ale dodatek orzechów sprawia, że smak jest wyjątkowy i bardzo pasujący do coraz bardziej jesiennych wieczorów. Ciasto wyjdzie nie tylko z orzechami laskowymi - włoskie albo migdały też mogą być:) Ja nie miałam dżemu morelowego - porzeczkowy też dał radę, całkiem miło przełamał smaki i wpłynął na kolor:)
Składniki:
- 100 g orzechów laskowych (włoskich lub migdałów)
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 170 g masła, pokrojonego w kostkę
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 5 średniej wielkości gruszek
- 2 łyżki dżemu z moreli (ja dałam porzeczkowy, brzoskwiniowy też będzie dobry)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować formę o średnicy około 20 cm - wyłożyć papierem do pieczenia.
Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. 2 gruszki kroimy w kostkę, 3 w paseczki (można skropić odrobinę cytryną, żeby nie ściemniały).
Orzechy laskowe zmielić w malakserze na proszek, dodać mąkę, proszek do pieczenia i wszystko zmiksować. Następnie dodać masło i zmiksować - ciasto będzie mieć konsystencję kruszonki. Na końcu dodać jaja i cukier i zmiksować krótko - do połączenia się składników.
Dodać gruszki pokrojone w kostkę i wymieszać delikatnie łyżką.
Przełożyć ciasto do formy, na wierzchu poukładać paseczki gruszkowe.
Piec w temp. 170ºC przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu posmarować wierzch dżemem.
Smacznego!
Inspiracja przepisowa: mojewypieki.com
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾