Placuszki z kaszy jaglanej (po 8. miesiącu)

placuszki z kaszy jaglanej
Nie każdy przepada za tradycyjną owsianką lub jaglanką, a te placuszki to sprytna alternatywa na podanie kaszy jaglanej w niesamowicie smacznej formie:)
O wpływie kaszy jaglanej na wzmacnianie odporności chyba nie trzeba pisać... to danie zagości u nas na dłużej, zwłaszcza u progu jesieni;)

 

Składniki:

  • kasza jaglana (ugotować 1 woreczek)
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki (pszenna, orkiszowa)
  • mleko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy (1-2 łyżki)

 

Przygotowanie:

Kaszę, banany i jajka zmiksować na gładko.

Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - wymieszać.

Mleko i olej dodawać stopniowo - ciasto powinno mieć konsystencję jak na racuchy.

Dodatek oleju bezpośrednio do ciasta zapobiegnie przywieraniu na patelni:)

Smażyć niewielkie porcję ciasta (około 1 łyżka na placuszek) na rozgrzanej patelni - smażymy z obu stron na złoto.

Podajemy np. z domowym dżemem - u nas truskawkowy, placuszki w wersji solo też są pycha!

Smacznego!

pancakes z kaszy jaglanej

placuszki z kaszą jaglaną

Podobne przepisy