Placuszki z kaszy jaglanej (po 8. miesiącu)
Nie każdy przepada za tradycyjną owsianką lub jaglanką, a te placuszki to sprytna alternatywa na podanie kaszy jaglanej w niesamowicie smacznej formie:)
O wpływie kaszy jaglanej na wzmacnianie odporności chyba nie trzeba pisać... to danie zagości u nas na dłużej, zwłaszcza u progu jesieni;)
Składniki:
- kasza jaglana (ugotować 1 woreczek)
- 2 banany
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki (pszenna, orkiszowa)
- mleko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej rzepakowy (1-2 łyżki)
Przygotowanie:
Kaszę, banany i jajka zmiksować na gładko.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - wymieszać.
Mleko i olej dodawać stopniowo - ciasto powinno mieć konsystencję jak na racuchy.
Dodatek oleju bezpośrednio do ciasta zapobiegnie przywieraniu na patelni:)
Smażyć niewielkie porcję ciasta (około 1 łyżka na placuszek) na rozgrzanej patelni - smażymy z obu stron na złoto.
Podajemy np. z domowym dżemem - u nas truskawkowy, placuszki w wersji solo też są pycha!
Smacznego!
Komentarze (1)
klara_89 7 czerwca 2019
Sprytny sposób na kaszę jaglaną! Odkąd spróbowałam, robiłam już kilka razy i nawet mąż się nie zorientował, że je znienawidzoną kaszę:P
Odpowiedz ⇾