Zrazy w sosie koperkowym

Kuchennego recyklingu ciąg dalszy - tym razem pomysł, jak wykorzystać mięso z rosołu i co wyczarować z resztek bulionu :)

 

Składniki:

Zrazy:

  • mięso z rosołu  ok. 40 dag
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku, opcjonalnie
  • sól, pieprz
  • czerstwa bułka (albo świeża, jak nie mamy suchej:)
  • bułka tarta
  • 1 całe jajko

 

Sos koperkowy:

  • ok. 1 litra bulionu
  • posiekany pęczek koperku
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany

 

Sposób przygotowania:

Czerstwą bułkę namoczyć wcześniej wodzie (żeby zmiękła;). Mięso z rosołu posiekać z grubsza nożem, wrzucić do miski. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie, dodać razem z namoczoną bułką do mięsa. Następnie dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i wszystko dokładnie wyrobić na dość gładką masę. Jeśli masa jest za rzadka można dodać bułkę tartą (lub suchą kaszę mannę).

Formować zrazy, obtaczać w bułce tartej (lub suchej kaszy mannie), wrzucić na gotujący się bulion i obgotować.

Obgotowane zrazy wyjąć z rosołu.

W szklance wymieszać mąkę z niewielką ilością zimnej wody, dodać jogurt (śmietanę) i dokładnie wymieszać. Wlać zawartość szklanki do gotującego się na małym ogniu rosołu, mieszać do momentu aż sos zgęstnieje. Dodać posiekany koperek, doprawić według uznania solą i pieprzem, wymieszać, gotowe.

zrazy w sosie koperkowym

Nasza propozycja podania: zrazy z ugotowaną kaszą jęczmienną, polane sosem + domowe patisony.

Podobne przepisy