Zrazy w sosie koperkowym
Kuchennego recyklingu ciąg dalszy - tym razem pomysł, jak wykorzystać mięso z rosołu i co wyczarować z resztek bulionu :)
Składniki:
Zrazy:
- mięso z rosołu ok. 40 dag
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku, opcjonalnie
- sól, pieprz
- czerstwa bułka (albo świeża, jak nie mamy suchej:)
- bułka tarta
- 1 całe jajko
Sos koperkowy:
- ok. 1 litra bulionu
- posiekany pęczek koperku
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
Sposób przygotowania:
Czerstwą bułkę namoczyć wcześniej wodzie (żeby zmiękła;). Mięso z rosołu posiekać z grubsza nożem, wrzucić do miski. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie, dodać razem z namoczoną bułką do mięsa. Następnie dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i wszystko dokładnie wyrobić na dość gładką masę. Jeśli masa jest za rzadka można dodać bułkę tartą (lub suchą kaszę mannę).
Formować zrazy, obtaczać w bułce tartej (lub suchej kaszy mannie), wrzucić na gotujący się bulion i obgotować.
Obgotowane zrazy wyjąć z rosołu.
W szklance wymieszać mąkę z niewielką ilością zimnej wody, dodać jogurt (śmietanę) i dokładnie wymieszać. Wlać zawartość szklanki do gotującego się na małym ogniu rosołu, mieszać do momentu aż sos zgęstnieje. Dodać posiekany koperek, doprawić według uznania solą i pieprzem, wymieszać, gotowe.
Nasza propozycja podania: zrazy z ugotowaną kaszą jęczmienną, polane sosem + domowe patisony.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾