Dżem z rabarbaru i truskawek
Przepis obowiązkowy dla wszystkich dżemożerców:))))))
Dżem pasuje do wszystkiego - do kanapek, do placków, placuszków, pancakes'ów, gofrów czy też wyjadany prosto ze słoika...
A że bez dwóch zdań swój i domowy dżem naaaaaajlepszy, to warto poświęcić dwa popołudnia + jeden wieczór, żeby w zimie cieszyć się smakiem lata:) Przy optymistycznym założeniu, że dżem przetrwa do zimy...
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 1 kg truskawek
- sok z 1/4 cytryny
- 2 szklanki cukru - lub wg uznania
- 1-2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
WIECZÓR przed wysmażaniem:
Rabarbar umyć i pokroić w drobną kostkę.
Truskawki umyć i odszypułkować, pokroić na mniejsze części. Jeżeli lubimy zdecydowanie wyczuwalne kawałki owoców w dżemie - wtedy zostawiamy w całości.
Owoce wrzucić do garnka (najlepiej takiego z szerokim dnem), skropić sokiem z cytryny i zasypać cukrem. Odstawić do lodówki na noc.
W DNIU wysmażania:
Wymieszać owoce i sok, który puściły i zagotować na małym ogniu. Dodajemy cynamon (jeżeli w ogóle chcemy go użyć). Mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliło! Gotujemy około 2-3 godzin... studzimy i do lodówki na noc.
DZIEŃ KOLEJNY:
Powtórka z rozrywki, czyli robimy to samo, co dzień wcześniej... z tą różnicą, że przed gotowaniem wkładamy mały spodek do zamrażarki. Po 2-3 godzinach wysmażania owoców wyjmujemy zmrożony spodeczek i kapiemy na niego kilkoma kroplami dżemu - jeżeli momentalnie zastygnie i nie będzie spływać po talerzu, to znaczy, że dżem jest już gotowy do zasłoikowania i PASTERYZOWANIA:)
Smacznego!
Komentarze (1)
marikaa 23 lipca 2019
Zrobione! i juz w wiekszosci zjedzone:D nie wiem czy sie cos uchowa do zimy... przepis na ten dzem to super polaczenie smakow:)))
Odpowiedz ⇾