Śniadanie/Kolacja

Dżem z rabarbaru i truskawek

Dżem z rabarbaru i truskawek

Przepis obowiązkowy dla wszystkich dżemożerców:))))))

Dżem pasuje do wszystkiego - do kanapek, do placków, placuszków, pancakes'ów, gofrów czy też wyjadany prosto ze słoika...

A że bez dwóch zdań swój i domowy dżem naaaaaajlepszy, to warto poświęcić dwa popołudnia + jeden wieczór, żeby w zimie cieszyć się smakiem lata:) Przy optymistycznym założeniu, że dżem przetrwa do zimy...

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 1 kg truskawek
  • sok z 1/4 cytryny
  • 2 szklanki cukru - lub wg uznania
  • 1-2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

WIECZÓR przed wysmażaniem:

Rabarbar umyć i pokroić w drobną kostkę.

Truskawki umyć i odszypułkować, pokroić na mniejsze części. Jeżeli lubimy zdecydowanie wyczuwalne kawałki owoców w dżemie - wtedy zostawiamy w całości.

Owoce wrzucić do garnka (najlepiej takiego z szerokim dnem), skropić sokiem z cytryny i zasypać cukrem. Odstawić do lodówki na noc.

Dżem truskawki z rabarbarem

W DNIU wysmażania:

Wymieszać owoce i sok, który puściły i zagotować na małym ogniu. Dodajemy cynamon (jeżeli w ogóle chcemy go użyć). Mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliło! Gotujemy około 2-3 godzin... studzimy i do lodówki na noc.

Domowy dżem truskawkowo rabarbarowy

DZIEŃ KOLEJNY:

Powtórka z rozrywki, czyli robimy to samo, co dzień wcześniej... z tą różnicą, że przed gotowaniem wkładamy mały spodek do zamrażarki. Po 2-3 godzinach wysmażania owoców wyjmujemy zmrożony spodeczek i kapiemy na niego kilkoma kroplami dżemu - jeżeli momentalnie zastygnie i nie będzie spływać po talerzu, to znaczy, że dżem jest już gotowy do zasłoikowania i PASTERYZOWANIA:)

Smacznego!

Domowy dżem truskawkowy dla dzieci

domowy dżem z truskawek i rabarbaru

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾