Placuszki jaglane z jabłkami (po 8. miesiącu)

racuszki jaglane

Danie, które równie dobrze może być obiadowym, śniadaniem, jak i deserem... a i do pracy na przekąskę pasuje:)
Baza w postaci kaszy jaglanej sprawia, że placuszki sprzyjają walce z katarem, co w sezonie jesienno-zimowym może mieć spore znaczenie nie tylko dla rodziców przedszkolaków.

 

Składniki:

  • ugotowana kasza jaglana (gotujemy w roztworze mleka z wodą  w proporcji 1:1)
  • 2 średnie jabłka
  • 2 jajka
  • budyń waniliowy (40 g) - opcjonalnie, można zastąpić łyżką mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki mąki orkiszowej
  • olej kokosowy
  • opcjonalnie: syrop klonowy, miód, cukier-puder

 

Przygotowanie:

Jabłka umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z połową kaszy, mąką, budyniem i 1-2 łyżkami oleju.

Drugą połowę kaszy blendujemy z jajkami w wysokim naczyniu.

Łączymy obie masy i mieszamy.

Na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobinę olejem smażymy placki z obu stron na złoto kolor, a następnie odsączamy na ręczniku kuchennym.

Podajemy wedle uznania: z miodem, syropem klonowym, cukrem-pudrem, owocami, dżemem...

Smacznego!

placuszki jaglane z jabłkiem

Podobne przepisy