Placuszki jaglane z jabłkami (po 8. miesiącu)
Danie, które równie dobrze może być obiadowym, śniadaniem, jak i deserem... a i do pracy na przekąskę pasuje:)
Baza w postaci kaszy jaglanej sprawia, że placuszki sprzyjają walce z katarem, co w sezonie jesienno-zimowym może mieć spore znaczenie nie tylko dla rodziców przedszkolaków.
Składniki:
- ugotowana kasza jaglana (gotujemy w roztworze mleka z wodą w proporcji 1:1)
- 2 średnie jabłka
- 2 jajka
- budyń waniliowy (40 g) - opcjonalnie, można zastąpić łyżką mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki mąki orkiszowej
- olej kokosowy
- opcjonalnie: syrop klonowy, miód, cukier-puder
Przygotowanie:
Jabłka umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z połową kaszy, mąką, budyniem i 1-2 łyżkami oleju.
Drugą połowę kaszy blendujemy z jajkami w wysokim naczyniu.
Łączymy obie masy i mieszamy.
Na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobinę olejem smażymy placki z obu stron na złoto kolor, a następnie odsączamy na ręczniku kuchennym.
Podajemy wedle uznania: z miodem, syropem klonowym, cukrem-pudrem, owocami, dżemem...
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾