Spaghetti z cukinią i mięsem mielonym (po 1. roku)

Kolejna wariacja na temat jednego z naszych ulubionych obiadów, tym razem z wykorzystaniem cukinii:)

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa (indyk lub cielęcina)
  • 1 większa cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 4 pomidory
  • mała butelka soku pomidorowego - opcjonalnie (ja dodałam, bo akurat miałam otwarty pod ręką;)
  • czerwona papryka
  • 100 g makaronu spaghetti (można zastąpić innym drobnym makaronem)
  • bazylia, oregano, odrobina pieprzu - do smaku
  • parmezan - opcjonalnie do posypania
  • olej z pestek winogron

 

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju do momentu, aż się zeszkli.

Dodać mielone mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem dusić ok. 5 minut, a następnie przełożyć do miseczki/rondla - gdziekolwiek, bo potem i tak dorzucimy z powrotem do sosu;)

W rondlu rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić drobno pokrojoną paprykę i marchewkę startą na tarce (duże oczka) - dusić ok. 5 minut.

Cukinię obrać (chyba, że jest młoda, to wystarczy umyć) i zetrzeć na dużych oczkach.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Do rondla z warzywami dodać cukinię i pomidory, zalać sosem,doprawić oregano, bazylią i pieprzem i dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut, następnie dodać przygotowane wcześniej mięso z cebulą i dusić jeszcze wszystko rzem ok. 5 minut.

Do sosu dodać ugotowany makaron, wymieszać i jeść:)

Przed podaniem można posypać startym parmezanem.

Spaghetti z cukinią i mięsem mielonymSpaghetti z cukinią

Podobne przepisy