Spaghetti z cukinią i mięsem mielonym (po 1. roku)
Kolejna wariacja na temat jednego z naszych ulubionych obiadów, tym razem z wykorzystaniem cukinii:)
Składniki:
- 200 g mielonego mięsa (indyk lub cielęcina)
- 1 większa cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 mała cukinia
- 4 pomidory
- mała butelka soku pomidorowego - opcjonalnie (ja dodałam, bo akurat miałam otwarty pod ręką;)
- czerwona papryka
- 100 g makaronu spaghetti (można zastąpić innym drobnym makaronem)
- bazylia, oregano, odrobina pieprzu - do smaku
- parmezan - opcjonalnie do posypania
- olej z pestek winogron
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju do momentu, aż się zeszkli.
Dodać mielone mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem dusić ok. 5 minut, a następnie przełożyć do miseczki/rondla - gdziekolwiek, bo potem i tak dorzucimy z powrotem do sosu;)
W rondlu rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić drobno pokrojoną paprykę i marchewkę startą na tarce (duże oczka) - dusić ok. 5 minut.
Cukinię obrać (chyba, że jest młoda, to wystarczy umyć) i zetrzeć na dużych oczkach.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Do rondla z warzywami dodać cukinię i pomidory, zalać sosem,doprawić oregano, bazylią i pieprzem i dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut, następnie dodać przygotowane wcześniej mięso z cebulą i dusić jeszcze wszystko rzem ok. 5 minut.
Do sosu dodać ugotowany makaron, wymieszać i jeść:)
Przed podaniem można posypać startym parmezanem.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾