Pancakes bananowe (po 1. roku)
Propozycja bezmięsnego obiadu...a może lepiej jako szybkie ciepłe śniadanie? czy jednak "pankejkowy" deser? hm...?
Bez względu na to, jak zakwalifikujecie te pancakes i w jakiej wersji je podacie, w każdej formie i o każdej porze dnia smakują wyśmienicie!
Dodatkowym plusem jest to, że do ich przygotowania nie potrzebujecie nawet miksera - widelec, łyżka, 2 miski, szklanka i patelnia wystarczą;)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru trzcinowego (lub cukru-pudru)
- 1 ¼ szklanki maślanki lub kefiru
- 1 jajko (roztrzepane)
- 2 łyżeczki syropu klonowego (syropu z agawy lub miodu) - opcjonalnie:)
- 20 g roztopionego masła
- 1 - 1,5 banana (pokrojony w plasterki, drobną kostkę...jak wolicie)
*opcjonalnie dodatkowo do podania - dowolny dżem, konfitura, syrop klonowy do polania, świeże owoce
Sposób przygotowania:
Do jednej miski wsypać mąkę (można przesiać), dodać cukier, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać.
W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać maślankę/kefir,syrop i roztopione masło oraz pokrojone banany.
Połączyć zawartość obu misek i wymieszać - ciasto będzie dość gęste.
Smażyć na teflonowej/ceramicznej patelni bez tłuszczu, na średnim ogniu.
Przewracać, gdy na powierzchni będą widoczne pęcherzyki; smażyć z obu stron na złoto.
Piramidka z pankace'sów...
...albo z domowym dżemem z porzeczek;)
źródło inspiracji: Moje wypieki
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾