Zupa krem z pora (po 8. miesiącu)

Niby nic nadzwyczajnego, bo pory i ziemniaki, czyli wydawać by się mogło, że zero finezji kulinarnej... a efekt końcowy - bomba! Ta zupa już od dawna jest w ścisłej czołówce naszych ulubionych w sezonie jesienno-zimowym - koniecznie spróbujcie i Wy.
Rozgrzewa i syci, a z dodatkiem grzanek to już w ogóle niebo w gębie - zwłaszcza dla najmłodszych:)
Składniki:
- 2 duże pory
- 2-3 ziemniaki
- około 1,5 litra bulionu
- gałka muszkatołowa (1-2 łyżeczki)
- sól, pieprz - opcjonalnie do smaku
- łyżka masła lub oleju rzepakowego
- 2-3 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Pory obrać z zewnętrznych liści (jeżeli jest taka konieczność), opłukać i pokroić w talarki, a następnie poddusić na maśle lub oleju do zeszklenia się.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Podduszone pory + pokrojone ziemniaki przerzucić do większego garnka, zalać bulionem, doprawić gałką i ewentualnie solą z pieprzem - gotować aż ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksować/zblendować, można dodać śmietany.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾