Obiad

Zupa krem z pora (po 8. miesiącu)

zupa krem z pora

Niby nic nadzwyczajnego, bo pory i ziemniaki, czyli wydawać by się mogło, że zero finezji kulinarnej... a efekt końcowy - bomba! Ta zupa już od dawna jest w ścisłej czołówce naszych ulubionych w sezonie jesienno-zimowym - koniecznie spróbujcie i Wy.
Rozgrzewa i syci, a z dodatkiem grzanek to już w ogóle niebo w gębie - zwłaszcza dla najmłodszych:)

Składniki:

  • 2 duże pory
  • 2-3 ziemniaki
  • około 1,5 litra bulionu
  • gałka muszkatołowa (1-2 łyżeczki)
  • sól, pieprz - opcjonalnie do smaku
  • łyżka masła lub oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

Pory obrać z zewnętrznych liści (jeżeli jest taka konieczność), opłukać i pokroić w talarki, a następnie poddusić na maśle lub oleju do zeszklenia się.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Podduszone pory + pokrojone ziemniaki przerzucić do większego garnka, zalać bulionem, doprawić gałką i ewentualnie solą z pieprzem - gotować aż ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksować/zblendować, można dodać śmietany.

Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

zupa z pora i ziemniaków

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾