Ciasto bananowe (po 1. roku) - także dla alergików

Puszyste, szybkie, nie za słodkie, w sam raz na drugie śniadanie, deser, czy do kawy dla rodziców;)

W przepisie uwzględnione są także zamienniki dla alergików - przetestowaliśmy obie wersje, obie równie pyszne!

Ciasto można upiec również w formie muffinek - wtedy pieczemy około 20-30 minut.

 

Składniki:

  • 240 g mąki (pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej)
  • 150 g cukru trzcinowego (zamienniki: stewia, syrop z agawy)
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 jajko (lub 2 żółtka,jeżeli dziecko nie może białka; lub łyżka octu balsamicznego - jeżeli jajko w ogóle nie wchodzi w grę)
  • 130 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Banany - obrać i rozgnieść widelcem. Do tego dodać wszystkie "mokre" składniki: jajko (żółtka/ocet balsamiczny) i oliwę (olej) i ubić mikserem.

Dodać suche składniki (mąka, cukier, soda, sól), jeszcze raz wszystko krótko zmiksować.

Przygotować niewielką keksówkę (20 cm): natłuścić i wysypać kaszą manną, przelać ciasto.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 150ºC około 50-60 minut (do suchego patyczka).

ciasto bananowe (także dla alergików)ciasto bananoweciasto bananowe dla alergików

Mały ludzik i jego "ciacio" ;)

a co to za ciacio?popołudniowa zaduma z ciaciem...

Podobne przepisy