Ciasto bananowe (po 1. roku) - także dla alergików
Puszyste, szybkie, nie za słodkie, w sam raz na drugie śniadanie, deser, czy do kawy dla rodziców;)
W przepisie uwzględnione są także zamienniki dla alergików - przetestowaliśmy obie wersje, obie równie pyszne!
Ciasto można upiec również w formie muffinek - wtedy pieczemy około 20-30 minut.
Składniki:
- 240 g mąki (pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej)
- 150 g cukru trzcinowego (zamienniki: stewia, syrop z agawy)
- 2 dojrzałe banany
- 1 jajko (lub 2 żółtka,jeżeli dziecko nie może białka; lub łyżka octu balsamicznego - jeżeli jajko w ogóle nie wchodzi w grę)
- 130 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Banany - obrać i rozgnieść widelcem. Do tego dodać wszystkie "mokre" składniki: jajko (żółtka/ocet balsamiczny) i oliwę (olej) i ubić mikserem.
Dodać suche składniki (mąka, cukier, soda, sól), jeszcze raz wszystko krótko zmiksować.
Przygotować niewielką keksówkę (20 cm): natłuścić i wysypać kaszą manną, przelać ciasto.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 150ºC około 50-60 minut (do suchego patyczka).
Mały ludzik i jego "ciacio" ;)
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾