Obiad

Placki z jabłkami i twarogiem (po 12. miesiącu)

placki z jabłkami i twarożkiem

Kolejna odsłona racuchów, różnica tkwi w dodatku twarożku - dzięki niemu placuszki są bardzo delikatne. Sam twarożek trudno wyczuć:) Doskonałe i na ciepło i na zimno, na majówkę będą idealne!

Składniki:

  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub pół na pół ze zwykłą)
  • 400 g jabłek startych na tarce (grube oczka)
  • 200 g twarogu (zmielonego jak na serniki)
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • opcjonalnie cukier-puder do posypania

Sposób przygotowania:

Żółtka mieszamy z mąką, startymi jabłkami, twarożkiem, miodem i migdałami. Dodajemy cynamonu i gałki muszkatołowej według uznania (u nas 1 łyżeczka cynamonu i 1/2 łyżeczki gałki).

Białka lekko posolić i ubić na pianę, wymieszać z resztą ciasta.

placki z jabłkami i twarogiem przepis

Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto.

Placki z jabłkami i twarogiem fit

Osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Można posypać cukrem-pudrem.

Smacznego!

racuchy z twarożkiem

racuchy z twarożkiem

inspiracja: mojewypieki

Zobacz również

Komentarze (2)

Bunny 2 lipca 2019

Placki z jabłkami - to jest plan na dzisiejszy obiad!:)

Odpowiedz ⇾

nina_88 9 czerwca 2019

Smak dzieciństwa, jak u mojej babci:)

Odpowiedz ⇾
Zostaw komentarz ⇾