Placki z jabłkami i twarogiem (po 12. miesiącu)
Kolejna odsłona racuchów, różnica tkwi w dodatku twarożku - dzięki niemu placuszki są bardzo delikatne. Sam twarożek trudno wyczuć:) Doskonałe i na ciepło i na zimno, na majówkę będą idealne!
Składniki:
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub pół na pół ze zwykłą)
- 400 g jabłek startych na tarce (grube oczka)
- 200 g twarogu (zmielonego jak na serniki)
- 1-2 łyżki miodu
- 1 łyżka posiekanych migdałów
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
- opcjonalnie cukier-puder do posypania
Sposób przygotowania:
Żółtka mieszamy z mąką, startymi jabłkami, twarożkiem, miodem i migdałami. Dodajemy cynamonu i gałki muszkatołowej według uznania (u nas 1 łyżeczka cynamonu i 1/2 łyżeczki gałki).
Białka lekko posolić i ubić na pianę, wymieszać z resztą ciasta.
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto.
Osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Można posypać cukrem-pudrem.
Smacznego!
inspiracja: mojewypieki
Komentarze (5)
dzienniktaty 16 września 2022
@Gabi można, ale okazjonalnie. Olej kokosowy zawiera dużo tłuszczów nasyconych, zdecydowanie bardziej rekomendujemy olej rzepakowy:)
Odpowiedz ⇾Gabi 4 lutego 2021
A czy mogę smażyć na oleju kokosowym???
Odpowiedz ⇾Klara 5 sierpnia 2019
@nina_88 Ja tez placki z jablkami kojarze z babcia i wakacjami na wsi:))) ehhhh... musze zrobic, odswieze wspomnienia:D
Odpowiedz ⇾Bunny 2 lipca 2019
Placki z jabłkami - to jest plan na dzisiejszy obiad!:)
Odpowiedz ⇾nina_88 9 czerwca 2019
Smak dzieciństwa, jak u mojej babci:)
Odpowiedz ⇾