Zapiekanka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami (po 18. miesiącu)

Składniki:

  • 300 g makaronu (np. świderki)
  • 3 filety z kurczaka
  • 2-3 garści szpinaku (jeżeli mrożony, to wcześniej rozmrożony)
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 3 jajka
  • 150 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz
  • 4 łyżki startego na dużych oczkach twardego żółtego sera (opcjonalnie do części NIE dla dzieci)
  • oliwa z oliwek (do posmarowania formy)

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj al dente, odcedź.
Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.
Szpinak (jeśli masz świeży) umyj, przelej wrzątkiem na sitku, odsącz, odciśnij i drobno pokrój.
Suszone pomidory osącz z oleju i pokrój w kostkę.

Jajka roztrzep ze słodką i kwaśną śmietaną, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, 2 łyżki sera i dokładnie wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC (termoobieg do 160ºC).

Formę o wymiarach 20x30 cm posmaruj oliwą, wysyp makaron, mięso, szpinak oraz suszone pomidory i wymieszaj. Całość polej sosem i posyp startym serem.

zapiekanka przed zapiekaniem;)część z serem dla rodziców

Zapiekaj około 40 minut, aż ser się stopi, a wierzch zarumieni.

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Podawaj np. z zieloną sałatą wymieszaną z jogurtem naturalnym.

Zapiekanka makaronowo-kurczakowa z zieloną sałatązapiekanka z zieloną sałatą w jogurcie

Podobne przepisy