Zapiekanka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami (po 18. miesiącu)
Składniki:
- 300 g makaronu (np. świderki)
- 3 filety z kurczaka
- 2-3 garści szpinaku (jeżeli mrożony, to wcześniej rozmrożony)
- 1 ząbek czosnku
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
- 3 jajka
- 150 g śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz
- 4 łyżki startego na dużych oczkach twardego żółtego sera (opcjonalnie do części NIE dla dzieci)
- oliwa z oliwek (do posmarowania formy)
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente, odcedź.
Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.
Szpinak (jeśli masz świeży) umyj, przelej wrzątkiem na sitku, odsącz, odciśnij i drobno pokrój.
Suszone pomidory osącz z oleju i pokrój w kostkę.
Jajka roztrzep ze słodką i kwaśną śmietaną, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, 2 łyżki sera i dokładnie wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC (termoobieg do 160ºC).
Formę o wymiarach 20x30 cm posmaruj oliwą, wysyp makaron, mięso, szpinak oraz suszone pomidory i wymieszaj. Całość polej sosem i posyp startym serem.
Zapiekaj około 40 minut, aż ser się stopi, a wierzch zarumieni.
Podawaj np. z zieloną sałatą wymieszaną z jogurtem naturalnym.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾