Omlet czekoladowy (po 9. miesiącu)
Puszysty, czekoladowy, słodzony bananem - ten omlet to majstersztyk przemycania jajek dla opornych ;)
Składniki:
- 2 jaja
- 1 banan (im bardziej dojrzały, tym słodszy)
- 1 łyżeczka kakao (dla uczulonych na kakao - karob)
- ziarenka z laski wanilii (opcjonalnie)
- olej rzepakowy (smarujemy nim patelnię)
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek.
W jednej misce mieszamy żółtka, banana (rozgnieciony widelcem lub pokrojony na mniejsze kawałki), kakao, ziarenka z laski wanilii - możemy też wszystko zmiksować, jeżeli zależy nam na jednolitej konsystencji.
Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy bananowo-kakaowej i wszystko delikatnie mieszamy.
Patelnię smarujemy pędzelkiem zanurzonym w oleju, rozgrzewamy i przekładamy masę.
Smażymy na niewielkim ogniu - aż do zarumienienia z obu stron.
Pomocny w przewróceniu omleta jest talerz:)
Smacznego!
Inspiracja przepisowa: alaantkoweblw.pl
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾