Śniadanie/Kolacja

Omlet czekoladowy (po 9. miesiącu)

omlet czekoladowy

Puszysty, czekoladowy, słodzony bananem - ten omlet to majstersztyk przemycania jajek dla opornych ;)

Składniki:

  • 2 jaja
  • 1 banan (im bardziej dojrzały, tym słodszy)
  • 1 łyżeczka kakao (dla uczulonych na kakao - karob)
  • ziarenka z laski wanilii (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy (smarujemy nim patelnię)

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek.

W jednej misce mieszamy żółtka, banana (rozgnieciony widelcem lub pokrojony na mniejsze kawałki), kakao, ziarenka z laski wanilii - możemy też wszystko zmiksować, jeżeli zależy nam na jednolitej konsystencji.

omlet bananowo-czekoladowy

Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy bananowo-kakaowej i wszystko delikatnie mieszamy.

omlet czekoladowy z bananem

Patelnię smarujemy pędzelkiem zanurzonym w oleju, rozgrzewamy i przekładamy masę.

Smażymy na niewielkim ogniu - aż do zarumienienia z obu stron.

Pomocny w przewróceniu omleta jest talerz:)

Smacznego!

omlet karobowy

Inspiracja przepisowa: alaantkoweblw.pl

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾