Barszcz kiszony (dla dzieci powyżej 10.miesiąca)

Domowy barszcz kiszony... bo co za problem namoczyć i pokroić kilka buraków? A korzyści wieeeeele! Kilka łyżek barszczu z buraków zakwaszonych w domu możesz podać już 10-miesięcznemy niemowlakowi:) Możemy także na jego bazie przygotować pyszną zupkę dla nieco starszego dziecka.

Składniki:

  • 1 kg buraków (minimum...można więcej - zależy, ile docelowo chcemy otrzymać;)
  • skórka z chleba (np.razowego)

 

Sposób przygotowania:

Buraki namocz na kilka godzin w letniej wodzie, następnie wyszoruj je szczoteczką (nie obieraj ze skóry!), pokrój w plastry lub paski i włóż do kamiennego garnka lub słoja, zalej letnią wodą i odstaw np. na parapet. Aby buraki szybciej się ukisiły, możesz dodać kawałek skórki chleba. Po tygodniu kwas buraczany jest gotowy. Przelany do butelek i zakorkowany można przechowywać.

Barszcz kiszony

Nadaje się do przygotowywania barszczu lub picia bezpośrednio.

Podobne przepisy