Naleśniki z serkiem mascarpone (po 18. miesiącu)

Jeszcze jeden truskawkowy pomysł nie tylko dla "tadków-niejadków"... dzieci uwielbiają naleśniki, więc czemu by nie połączyć ich właśnie z truskawkami?

Wyglądają tak, że ślinka cieknie największym niejadkom:) oprócz truskawek można poszaleć również z borówkami, malinami itp.

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 2,5 szklanki mąki
  •  szczypta soli
  • odrobina oliwy z oliwek (do smażenia)

nadzienie:

  • opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • około 1/2 kg truskawek

 

Sposób przygotowania:

NALEŚNIKI:

Jajka umyć, wbić do miski, dodać mleko i wodę mineralną - wymieszać trzepaczką.

Wsypać mąkę, szczyptę soli, wlać odrobinę oliwy z oliwek i całość dokładnie wymieszać trzepaczką.

Odstawić na 20 minut (w tym czasie przygotować nadzienie:)

Usmażyć naleśniki na patelni już bez tłuszczu.

NADZIENIE:

Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na drobne kawałki. Wymieszać z serkiem mascarpone.

Schłodzić w lodówce około 20-30 minut (w tym czasie usmażyć naleśniki).

Każdy naleśnik posmarować farszem i zawinąć w dowolny sposób.

naleśniki z serkiem mascarpone

"Czekoladowy" kolor naleśnika osiągniemy dzięki dodaniu odrobiny karobu do ciasta naleśnikowego;)

naleśniki z nadzieniem z mascarpone i truskawkaminaleśniki z mascarpone i truskawkami

Podobne przepisy