Naleśniki z serkiem mascarpone (po 18. miesiącu)
Jeszcze jeden truskawkowy pomysł nie tylko dla "tadków-niejadków"... dzieci uwielbiają naleśniki, więc czemu by nie połączyć ich właśnie z truskawkami?
Wyglądają tak, że ślinka cieknie największym niejadkom:) oprócz truskawek można poszaleć również z borówkami, malinami itp.
Składniki:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 2,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- odrobina oliwy z oliwek (do smażenia)
nadzienie:
- opakowanie serka mascarpone (250 g)
- około 1/2 kg truskawek
Sposób przygotowania:
NALEŚNIKI:
Jajka umyć, wbić do miski, dodać mleko i wodę mineralną - wymieszać trzepaczką.
Wsypać mąkę, szczyptę soli, wlać odrobinę oliwy z oliwek i całość dokładnie wymieszać trzepaczką.
Odstawić na 20 minut (w tym czasie przygotować nadzienie:)
Usmażyć naleśniki na patelni już bez tłuszczu.
NADZIENIE:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na drobne kawałki. Wymieszać z serkiem mascarpone.
Schłodzić w lodówce około 20-30 minut (w tym czasie usmażyć naleśniki).
Każdy naleśnik posmarować farszem i zawinąć w dowolny sposób.
"Czekoladowy" kolor naleśnika osiągniemy dzięki dodaniu odrobiny karobu do ciasta naleśnikowego;)
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾