Pulpeciki z kaszą jaglaną (po 1. roku)
Potraw z kaszą jaglaną ciąg dalszy... kontratak w odpowiedzi na katar - przemycamy kaszę (i czosnek) w możliwie jak największej ilości dań;)
Ta propozycja jest nie tylko obfita w zdrową kaszę, ale i pyszna! Polecamy na sobotni (i nie tylko) leniwy obiadek...
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa
- 1/2 szklanki ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej
- 3 kawałki suszonych pomidorów + 1 łyżka oleju ze słoika
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki mąki - do obtoczenia pulpetów
- 2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju.
Suszone pomidory z dodatkiem oleju i czosnek zmiksować lub drobno pokroić.
Dodać kaszę, mięso, suszone oregano, sól i pieprz i jeszcze raz zmiksować - tylko do połączenia się składników.
Z otrzymanej masy formować pulpeciki i obtoczyć je w mące
Smażyć na rozgrzanym oleju - na złoto z obu stron.
Smacznego!
Komentarze (3)
Tata 23 listopada 2020
@Malwina, suszone pomidory z czosnkiem - drobno posiekać lub zblendować na jednolitą masę:) zależy, czy przeszkadzają Ci wyczuwalne kawałki pomidorów i czosnku...
Odpowiedz ⇾Malwina 13 września 2020
Suszone pomidory z dodatkiem oleju i czosnek zmiksować lub drobno pokroić Nalezy to zblendowac ? Czy ja źle rozumiem
Odpowiedz ⇾vercia 27 listopada 2019
Zakochałam sie w tym przepisie, serio:D pyszne i jeszcze przemycam kasze jaglana! bomba:))
Odpowiedz ⇾