Pulpeciki z kaszą jaglaną (po 1. roku)

pulpety z kaszy jaglanej
Potraw z kaszą jaglaną ciąg dalszy... kontratak w odpowiedzi na katar - przemycamy kaszę (i czosnek) w możliwie jak największej ilości dań;)
Ta propozycja jest nie tylko obfita w zdrową kaszę, ale i pyszna! Polecamy na sobotni (i nie tylko) leniwy obiadek...

 

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa
  • 1/2 szklanki ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej
  • 3 kawałki suszonych pomidorów + 1 łyżka oleju ze słoika
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki mąki - do obtoczenia pulpetów
  • 2 łyżki oleju do smażenia

 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju.

Suszone pomidory z dodatkiem oleju i czosnek zmiksować lub drobno pokroić.

Dodać kaszę, mięso, suszone oregano, sól i pieprz i jeszcze raz zmiksować - tylko do połączenia się składników.

Z otrzymanej masy formować pulpeciki i obtoczyć je w mące

Smażyć na rozgrzanym oleju - na złoto z obu stron.

Smacznego!

pulpety z kaszą jaglaną

pulpeciki z kaszą jaglaną

Podobne przepisy