Oladuszki na kefirze (po 1. roku)
Oladuszki to małe placuszki, typowe dla kuchni rosyjskiej, przygotowywane na bazie mąki, jajek, kefiru (ewentualnie kwaśnej śmietany lub maślanki).
Najczęściej podaje się je na śniadanie z kwaśną śmietaną i dżemem, ale równie dobrze sprawdzą się jako obiad na słodko.
Nasz przepis nieco zmodyfikowany - zamiast cukru banan:)
Dodatkowo, żeby uzyskać czarne-"kakaowe" oladuszki, do połowy ciasta przed smażeniem dodałam 2 łyżeczki karobu i dokładnie wymieszałam.
Składniki (na około 12 sztuk):
- 1 szklanka kefiru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 banan / zamiennie stewia, syrop z agawy do posłodzenia
- szczypta soli
- olej z pestek winogron / oliwa do smażenia
- *2 łyżeczki karobu (jeżeli chcemy mieć "czarne" oladuszki)
Sposób przygotowania:
Wszystko wymieszać, obranego banana rozgnieść widelcem, odstawić na 15 minut.
Tuż przed smażeniem dodać odrobinę tłuszczu do ciasta.
Smażyć na patelni teflonowej.
Podawać z gęstym jogurtem (kwaśną śmietaną), dżemem (u nas z agrestowym), musem owocowym.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾