Barszcz na botwince (po 1. roku)

Składniki:
- 1 pęczek botwiny
- marchewka
- pietruszka
- ćwiartka selera
- kawałek pora
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek lub masła
- łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- sól morska, pieprz - opcjonalnie do smaku
- około 1,5 litra wody
dodatkowo:
- posiekany koperek
- jogurt naturalny do zabielenia
- ziemniaki
- jajko ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
Warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por) umyć i obrać. Wrzucić do garnka razem z opłukaną botwinką*, zalać wodą i gotować, aż warzywa będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) i masło (lub oliwę z oliwek).
Można zabielić jogurtem naturalnym. Podajemy z posiekanym koperkiem, do tego np. jajko na twardo i ziemniaki.
*jeżeli lubicie liście botwinki i Wasz mały człowiek również je zje, to dodajcie posiekaną botwinkę dopiero pod koniec gotowania
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾