Barszcz na botwince (po 1. roku)

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
  • marchewka
  • pietruszka
  • ćwiartka selera
  • kawałek pora
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek lub masła
  • łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • sól morska, pieprz - opcjonalnie do smaku
  • około 1,5 litra wody

dodatkowo:

  • posiekany koperek
  • jogurt naturalny do zabielenia
  • ziemniaki
  • jajko ugotowane na twardo

 

Sposób przygotowania:

Warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por) umyć i obrać. Wrzucić do garnka razem z opłukaną botwinką*, zalać wodą i gotować, aż warzywa będą miękkie.

botwinka

Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) i masło (lub oliwę z oliwek).

Można zabielić jogurtem naturalnym. Podajemy z posiekanym koperkiem, do tego np. jajko na twardo i ziemniaki.

barszcz na botwincebarszczyk na botwince

*jeżeli lubicie liście botwinki i Wasz mały człowiek również je zje, to dodajcie posiekaną botwinkę dopiero pod koniec gotowania

Podobne przepisy