Leczo ze słoika (po 18. miesiącu)

Leczo ze słoika, ale nie ze sklepu;)
Z serii domowe przetwory dziś przepis na leczo, które zrobimy jesienią, zamkniemy w słoikach, zapasteryzujemy i zaniesiemy do piwnicy...a jak dopadnie nas kryzysowa sytuacja i brak czasu, to otworzymy słoiczek pełen szczęścia i podamy dziecku na obiad, a przy tym jeszcze wyjdziemy na MajsterSzefa;)
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 kg różnokolorowej papryki
- 1 kg cukinii
- 1 kg cebuli
Na zalewę:
- 1 litr wody
- łyżka soli
- łyżka cukru
- kilka ziarenek pieprzu
Sposób przygotowania:
Cukinię obierz, pokrój w talarki, kostkę, jak chcesz...i włóż na 5 minut do wrzątku. Odcedź i przelej zimną wodą. Paprykę umyj, sparz i pokrój w paski. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w talarki.
Warzywa układaj we wcześniej wyparzonych słoikach (można je wyparzyć w piekarniku w temp. 120°C).
Przygotuj zalewę: zagotuj wodę i dodaj przyprawy. Warzywa w słoikach zalej gorącą zalewą i zakręć.
Pasteryzuj* około 20 minut.
*PASTERYZACJA domowych przetworów w piekarniku - mini-ściąga:
Wystarczy zakręcone słoiki wstawić do zimnego piekarnika i nagrzać do 120°C, trzymać w tej temperaturze około 20 minut, a potem nalepiej wyłączyć piekarnik i zostawić w nim słoiki na cały dzień/noc, żeby powoli stygły. Zamknięte w ten sposób przetwory można długo i bezpiecznie przechowywać w piwnicy.
Słoiki z leczem przechowuj w piwnicy. Przed podaniem leczo wylej na sito i przejel kilka razy wodą, by wypłukać słony smak. Przełóż do rondla z odrobiną rozgrzanego oleju i podduś 10-15 minut. Podawaj z pieczywem.
Do lecza można również dodać podgotowane/podduszone mięso, np. z indyka, z kurczaka, cielęcinę.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾