Naleśniki bez mleka i jajek (dla alergika i nie tylko)
Z dżemem, z serem, same ze sobą;), na słodko, na wytrawnie, rano, w południe, pod wieczór, o każdej porze...jednym słowem - naleśniki!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3 szklanki wody mineralnej gazowanej (można część zastąpić sokiem jabłkowym – naleśniki będą wtedy troszkę słodkie)
- łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka soli
- szczypta kurkumy - opcjonalnie, dzięki temu naleśniki będą mieć piękny żółty kolor:)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Ciasto będzie bardziej płynne niż na tradycyjne naleśniki, ale takie ma być;) Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni – posmarować oliwą/olejem tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika.
U nas z domowym dżemem agrestowym;) palce lizać!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾