Rozgrzewająca i wzmacniająca zupa z porów i cebuli

Idealna na jesień, zimę i przedwiośnie, kiedy pogoda kapryśna.

Wzmacnia małych i dużych ludzi po szaleństwach w kałużach na spacerze ;)

 

Składniki:

  • 2 duże pory
  • 2 średnie cebule
  • 500 g ziemniaków
  • litr wody lub domowego bulionu
  • mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Białe i jasnozielone części pora pokroić w cienkie paski i zeszklić na rozgrzanej oliwie.

dusimy warzywka...

Ziemniaki i cebule pokroić w kostkę. Warzywa włożyć do garnka, zalać wodą (u nas bulion), gotować do miękkości.

gotujemy pory, cebule i ziemniaki...

Zmiksować zupę.

zupa z porów i cebulizupa-krem z porów i cebuli

Można zabielić jogurtem naturalnym.

Podawać solo lub z grzankami, groszkiem ptysiowym.

Podobne przepisy