Obiad

Placki ziemniaczane z cukinią (po 8. miesiącu)

placki ziemniaczane z cukinią

Zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych połączenie z cukinią - wiosennie, inaczej, ale równie pysznie:))) Jeśli nawet nie bardziej... z pewnością amatorzy placków ziemniaczanych w standardowej wersji nie będą zawiedzeni!

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
  • średnia cukinia
  • mały ząbek czosnku
  • ćwiartka cebuli
  • 1 jajko
  • szczypta pieprzu i soli
  • oliwa z oliwek
  • jogurt naturalny - do podania
  • mąka - opcjonalnie do zagęszczenia ciasta
  • olej rzepakowy - do smażenia

Sposób przygotowania:

Potrzebujemy 2 miski.

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, cebulę również.

Cukinię umyć (jeżeli jest młoda, to nie ma potrzeby obierać jej ze skórki) i zetrzeć na tarce na grubszych oczkach do osobnej miski - odrobinę posolić i odstawić na 15 minut.

placki cukiniowe przepis

Po tym czasie cukinię odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do miski ze startymi ziemniakami i cebulą. Wbić jajko, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i szczyptę pieprzu, wszystko wymieszać. Jeżeli konsystencja będzie zbyt rzadka, można zagęścić mąką.

placki ziemniaczano cukiniowe przepis

Smażyć na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego, na złoty kolor z dwóch stron.

Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Podawać z jogurtem naturalnym.

Smacznego!

placki ziemniaczane z cukinią

placki ziemniaczane fit

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾