Piegowaty kotlet (po 12. miesiącu)

Tradycyjny kotlecik drobiowy w nieco innym "ubranku";)

Piegowaty, bo w panierce z dodatkiem sezamu i siemienia lnianego - coś starego, coś nowego...a z pewnością coś zdrowego dla małego ludzika:)

 

Składniki:

  • filet z indyka (ok. 40 dkg)
  • jajko (do panierowania)
  • bułka tarta
  • nasiona sezamu i siemienia lnianego (po 2-3 łyżki każdego)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta curry - opcjonalnie do smaku

 

Sposób przygotowania:

Fileta opłucz, osusz i pokrój na plastry, które następnie rozbij tłuczkiem.

Mięso dopraw wg uznania (u nas zioła prowansalskie, szczypta curry, odrobina pieprzu i soli).

Roztrzep jajko i maczaj w nim rozbite kotlety, a następnie obtocz w bułce tartej wymieszanej z sezamem i siemieniem lnianym.

kotlet w sezamie i siemieniu lnianym przed smażeniem

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju ryżowego, smaż kotlety z obu stron na złoto.

kotlet drobiowy w sezamie i siemieniu lnianym kotlety drobiowe w sezamie i siemieniu lnianym

Podawaj np. z ryżem i ulubioną surówką.

 

Podobne przepisy