Piegowaty kotlet (po 12. miesiącu)

Tradycyjny kotlecik drobiowy w nieco innym "ubranku";)
Piegowaty, bo w panierce z dodatkiem sezamu i siemienia lnianego - coś starego, coś nowego...a z pewnością coś zdrowego dla małego ludzika:)
Składniki:
- filet z indyka (ok. 40 dkg)
- jajko (do panierowania)
- bułka tarta
- nasiona sezamu i siemienia lnianego (po 2-3 łyżki każdego)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta curry - opcjonalnie do smaku
Sposób przygotowania:
Fileta opłucz, osusz i pokrój na plastry, które następnie rozbij tłuczkiem.
Mięso dopraw wg uznania (u nas zioła prowansalskie, szczypta curry, odrobina pieprzu i soli).
Roztrzep jajko i maczaj w nim rozbite kotlety, a następnie obtocz w bułce tartej wymieszanej z sezamem i siemieniem lnianym.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju ryżowego, smaż kotlety z obu stron na złoto.
Podawaj np. z ryżem i ulubioną surówką.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾