Obiad

Pulpeciki w otrębach (po 12. miesiącu)

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (indyk, kurczak, cielęcina, wieprzowina, królik)
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżki otrąb owsianych lub orkiszowych
  • zioła prowansalskie
  • odrobina pieprzu
  • włoszczyzna

 

Sposób przygotowania:

Na początek zagotuj w garnku wodę, na wrzątek wrzuć obraną i opłukaną włoszczyznę. Gotuj warzywa do miękkości. W międzyczasie wymieszaj w misce mięso, jajko, przyprawy i otręby. Formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj je w otrębach.

pulpeciki w otrębach przed ugotowaniempulpeciki obtoczone w otrębach

Kiedy warzywa zmiękną, wyjmij je, a do wywaru wrzuć pulpeciki. Gotuj, aż pulpety wypłyną na powierzchnię - około 15 min.

Podaj np. z ugotowaną kaszą jęczmienną i marchewką mini ugotowaną al dente.

ugotowane pulpeciki w otrębachpulpeciki w otrębach - propozycja podaniapulpeciki w otrębach


*Z podanej ilości składników wyjdzie więcej pulpecików niż porcja na jeden obiad dla maluszka.

Surowe pulpeciki możesz zamrozić owijając każdy w folię spożywczą, dzięki temu nie skleją się.

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾