Pulpeciki w otrębach (po 12. miesiącu)

Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego (indyk, kurczak, cielęcina, wieprzowina, królik)
- 1 jajko
- 4-5 łyżki otrąb owsianych lub orkiszowych
- zioła prowansalskie
- odrobina pieprzu
- włoszczyzna
Sposób przygotowania:
Na początek zagotuj w garnku wodę, na wrzątek wrzuć obraną i opłukaną włoszczyznę. Gotuj warzywa do miękkości. W międzyczasie wymieszaj w misce mięso, jajko, przyprawy i otręby. Formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj je w otrębach.
Kiedy warzywa zmiękną, wyjmij je, a do wywaru wrzuć pulpeciki. Gotuj, aż pulpety wypłyną na powierzchnię - około 15 min.
Podaj np. z ugotowaną kaszą jęczmienną i marchewką mini ugotowaną al dente.
*Z podanej ilości składników wyjdzie więcej pulpecików niż porcja na jeden obiad dla maluszka.
Surowe pulpeciki możesz zamrozić owijając każdy w folię spożywczą, dzięki temu nie skleją się.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾