Risotto z kurczakiem (po 18. miesiącu)
Składniki:
- ½ niedużego kalafiora
- 200 g ryżu arborio
- 1 mała cebula
- 1 i ½ łyżki oliwy
- 1 pierś z kurczaka
- 2 szklanki bulionu
- ½ niedużego kalafiora
- 1 marchewka
- łyżka posiekanego koperku
- sól morska, pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa obierz i opłucz.
Do garnka wlej oliwę i podduś na niej posiekaną cebulę. Wsyp suchy ryż i duś mieszając, aż ryż się zeszkli (około 5 minut). Następnie dodaj pokrojone w kostkę mięso i mieszając duś jeszcze ok. 5 minut. Zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.
Marchewkę i cebulę pokrój w kosteczkę, kalafior rozdziel na małe różyczki. Około 10-15 minut przed końcem duszenia dodaj warzywa.
Ryż powinien być miękki, ale nie rozgotowany.
Dopraw do smaku, dodaj posiekany koperek.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾