Placki z cukinii z serem żółtym (po 9. miesiącu)

Placuszki sprawdzą się na obiad jako np. dodatek do mięsa, można również polać sosem, np. czosnkowym.

Placuszki są idealne także na szybką przekąskę na spacerze, na wypad na piknik:)

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 1 jajko
  • garść startego sera żółtego (duże oczka)
  • 2 kopiaste łyżki mąki (pszennej lub kukurydzianej)
  • 1 cebula
  • pieprz czarny
  • olej rzepakowy

 

Sposób przygotowania:

Cukinię umyć i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki - UWAGA! Młodej cukinii nie trzeba wcześniej obierać ze skórki.

Cebulę obrać i również zetrzeć na tarce. Połączyć z cukinią. Pozostawić na chwilę, by warzywa puściły sok, a następnie dokładnie je odcisnąć.

Dodajemy jajko i starty ser, wszystko wymieszać.

Dodać mąkę i szczyptę pieprzu do smaku.

Smażyć na niewielkim ogniu, na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni do zrumienienia.

Smacznego!

placki z cukiniiplacki z cukinii z seremplacki z cukinii z serem żółtym

Podobne przepisy