Zupa brokułowa (po 6.miesiącu życia)

Znienawidzony przez wielu brokuł... zmora dzieciństwa przez niektórych porównywana ze szpinakiem... ale Wasz mały człowiek nie musi wiedzieć, że Wy nienawidzi(liś)cie brokuła! Może nie jedliście nigdy takiej zupki?:)

Niemowlakowi już po 6. miesiącu życia możecie zaproponować pyszny, zielony krem (na niewielkiej ilości wody zamiast bulionu), a dodając do niego pół ugotowanego żółtka załatwiacie od razu dzienną dawkę żelaza;)

Starszakowi (i sobie;) przygotujcie zupkę na bulionie, a do niej np. grzanki, groszek ptysiowy, lane ciasto... do tego kleks jogurtu i voila!

 

Składniki:

  • główka brokuła (jeżeli gotujecie tylko dla niemowlaka, to wystarczy kilka różyczek)
  • *pół ugotowanego żółtka - opcjonalnie dla niemowlaka
  • łyżeczka masła
  • 1 litr bulionu (dla niemowlaka niewielka ilość wody)
  • sól, pieprz - opcjonalnie do smaku

 

Sposób przygotowania:

Brokuła podziel na różyczki, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą na sitku.

brokuł na sicie;)

Zagotuj bulion (dla niemowlaka wodę) i na wrzątek wrzuć brokuła, gotuj aż zmięknie.

Dopraw do smaku, zmiksuj wszystko na krem.

Podawaj np. z kleksem jogurtu, grzankami/groszkiem ptysiowym.

zupa brokułowazupa krem z brokuła

 

Podobne przepisy