Zupa pomidorowa, czyli drugie życie niedzielnego rosołku ;)

Kuchenny recykling, czyli przerabiamy niedzielny rosołek :)

Składniki:

  • 2 litry rosołu
  • * jeżeli jeszcze nie wyrzuciliśmy - niewykorzystane ugotowane jarzyny z rosołu (marchewka, pietruszka, seler)
  • 1 l soku pomidorowego
  • mały przecier pomidorowy (jeżeli lubimy intensywniejszy smak)
  • jogurt naturalny – do zabielenia zupy
  • posiekana natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Do rosołu dodaj sok pomidorowy - wymieszaj.

Dodaj pokrojone ugotowane jarzyny i zagotuj - zmiksuj wszystko na gładki krem. W ten sposób przemycisz małemu człowiekowi spora dawkę warzyw ;) a dodatkowo zupa stanie się bardziej gęsta. Jeżeli lubisz intensywniejszy smak pomidorów - dodaj jeszcze przecier i wszystko wymieszaj.

Podawaj z ryżem lub makaronem i posiekaną natki pietruszki.

Można zabielić jogurtem naturalnym.

zupa pomidorowa

Podobne przepisy