Kukurydziane placuszki z jabłkami

Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko (dla alergików: samo żółtko, jeżeli dziecko może jeść lub jako zamiennik jajka - "glut" z ugotowanego i odcedzonego siemienia lnianego - sklei ciasto tak samo dobrze jak jajko;)
  • 100 ml mleka (krowie lub roślinne dla alergików)
  • 1 jabłko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • odrobina oliwy z oliwek / oleju z pestek winogron
  • opcjonalnie odrobina syropu z agawy lub stewii, jeżeli chcemy dosłodzić

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, na końcu dodać jabłko starte na tarce (grube oczka).

Placuszki smażyć na patelni teflonowej z kroplą tłuszczu (dodać przed 1. placuszkiem).

placuszki kukurydziane

 

Podobne przepisy