Krokiety serowo-ziemniaczane w otrębach (po 18. miesiącu)
Co zrobić z resztką ziemniaków z obiadu? A na przykład takie właśnie krokiety:)
Jeżeli mamy również resztkę rosołu, to w 3 minuty zrobimy sos koperkowy idealny do krokietów.
Składniki:
- 30 dkg twarogu (półtłusty)
- 20 dkg ugotowanych ziemniaków
- 8 dkg maki
- 1 cebula
- 2 jaja
- oliwa z oliwek (do smażenia)
- zioła prowansalskie, pieprz - do smaku
- otręby (dowolne, 3 łyżki) + tarta bułka - do panierowania (2 łyżki)
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić do zeszklenia na oliwie.
Ziemniaki (zgniecione) wymieszać z pokruszonym twarogiem, do tego wbić jaja, dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać albo zmiksować na w miarę gładką masę. Doprawić do smaku.
Formować niewielkie placuszki i obtaczać w otrębach wymieszanych z bułką tartą, smażyć na oliwie z obu stron na złoto.
Podawać np. z sosem koperkowym, pomidorowym.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾