Obiad

Krokiety serowo-ziemniaczane w otrębach (po 18. miesiącu)

Co zrobić z resztką ziemniaków z obiadu? A na przykład takie właśnie krokiety:)

Jeżeli mamy również resztkę rosołu, to w 3 minuty zrobimy sos koperkowy idealny do krokietów.

 

Składniki:

  • 30 dkg twarogu (półtłusty)
  • 20 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 8 dkg maki
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
  • zioła prowansalskie, pieprz - do smaku
  • otręby (dowolne, 3 łyżki) + tarta bułka - do panierowania (2 łyżki)

 

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić do zeszklenia na oliwie.

Ziemniaki (zgniecione) wymieszać z pokruszonym twarogiem, do tego wbić jaja, dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać albo zmiksować na w miarę gładką masę. Doprawić do smaku.

Formować niewielkie placuszki i obtaczać w otrębach wymieszanych z bułką tartą, smażyć na oliwie z obu stron na złoto.

krokiety z ziemniakami i serem w otrebachpiramidka krokietowa

Podawać np. z sosem koperkowym, pomidorowym.

Krokiety serowo-ziemniaczane w sosie koperkowymKrokiety serowo-ziemniaczane w otrębach z sosemKrokiety serowo-ziemniaczane w sosie koperkowym

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾