Surówka a'la Colesław

Składniki:

  • 0,5 kapusty pekińskiej (jeżeli jest mała, to w całości)
  • 2-3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 duże jabłko (lub 2 małe)
  • jogurt grecki/śmietana + majonez
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

 

Sposób przygotowania:

Kapustę opłukać, wysuszyć, posiekać na paseczki. Marchewkę i jabłka obrać, umyć, zetrzeć na tarce (grube oczka), dodać do posiekanej kapusty. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem dokładnie wymieszać, skropić sokiem z cytryny, polać jogurtem (śmietaną) wymieszanym w proporcji 1:1 z majonezem (po około 3-4 łyżki każdego), doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Pyszny dodatek do obiadu:) np. z puree ziemniaczanym i kotlecikiem drobiowym dla juniora

Surówka a'la Colesław Colesław kotlet + surówka Colesław

Podobne przepisy