Makaron domowy

Zrobienie makaronu to wcale nie jest czarna magia...ba! łatwiej i szybciej jest zrobić domowy makaron niż upiec chleb na zakwasie;)
Oryginalny przepis pochodzi z wiekowej już nieco "Kuchni doskonałej - wskazówki i rady dla gospodyń, przepisy potraw, konserwy i zapasy zimowe" (1949 r.)
Przepis jest tak niepowtarzalny, że nie mogę się powstrzymać i cytuję za oryginałem, wzbogając go o własne uwagi;)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3-4 jaja (im więcej, tym makaron lepszy)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
"Zagnieść z dodaniem jaj i odrobiny soli taką ilość mąki, aby się ciasto dało płasko wałkować. Skoro się je dobrze wymiesi, tak, że nie będzie ani zbyt wolne, ani twarde, rozwałkować je jak można najcieniej, zaczekać, aż przeschnie. Potem posypać mąką, zwinąć w trąbkę i i pokrajać najcieniej ostrym nożem."
W praktyce u nas wygląda to tak, że mąkę, jaja i odrobinę soli wrzucamy do robota kuchennego z nożem do wyrabiania ciasta i włączamy...wyrabiamy do momentu, aż powstanie coś na kształt kuli, dodając w razie potrzeby mąkę (zależy, ile nam jaja "zabiorą" mąki).
Następnie makaron rozwałkowujemy najcieniej jak się da i rozkładamy do wyschnięcia - około 20 minut (świetnie sprawdza się tu w roli podkładki czyste prześcieradło, poszwa na kołdrę...)
Wysuszone 'placki makaronowe' kroimy, jak nam się podoba, niekoniecznie zwijając w trąbkę;)
Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minut.
Do domowej pomidorówki domowy makaron nie ma sobie równych:)))
Komentarze (1)
Ola_K 5 sierpnia 2019
Wow, nigdy nie robilam domowego makaronu...a pamietam jak moja mama co niedziele robila oczywiscie do rosolku:) ten smak rzeczywiscie nie mial sobie rownych... zaden 5-6-ilustam-jajeczny sklepowy sie nie umywa:P
Odpowiedz ⇾