Krem z soczewicą (po 1. roku)

Aksamitna, kremowa, mocno pomidorowa, ale z dodatkowym smaczkiem, który nadaje soczewica.
Zupka jest bardzo sycąca, a z grzankami - niebo w gębie zwłaszcza, gdy za oknem szaleją majowe burze...
Dla nas bomba!
Składniki:
- 50 g czerwonej soczewicy
- średnia marchewka
- 1/2 pietruszki
- 1/2 małego pora
- 2 mięsiste pomidory
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szklanka wody
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- 2 kromki bułki (na grzanki)
Sposób przygotowania:
Soczewicę opłucz na sitku, przełóż do garnka.
Warzywa dokładnie umyj. Marchewkę, pietruszkę i pora obierz, pokrój i wrzuć do garnka z soczewicą.
Zalej wodą i gotuj przez 15 minut - soczewica powinna się rozgotować.
Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę, pokrój, a następnie dodaj do garnka z soczewicą i warzywami.
Całość pogotuj jeszcze 10 minut i zmiksuj.
Dodaj oliwę i wymieszaj.
Kromki bułeczki lekko opiecz na patelni bez tłuszczu lub w piekarniku.
Zupkę można podać z kleksem jogurtu naturalnego i grzankami, posyp posiekaną natką pietruszki.
My akurat wolimy w wersji podstawowej - zupa+grzanki i nic więcej do szczęścia nie potrzeba;)
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾