Pikantna zupa z dyni (po 18. miesiącu)

O pięknym kolorze i zapachu, a do tego mocno rozgrzewająca zupa-krem z dyni!!!
Można oczywiście zrobić wersję bez papryczki chilli i z mniejszą ilością przypraw korzennych - wówczas śmiało możemy podać młodszemu dziecku. Albo po prostu robimy najzwyklejszy łagodny krem z dyni dla najmłodszych smakoszy :) ---> KLIK
Ale jeżeli zależy Wam na wzmocnieniu odporności / błyskawicznym rozgrzaniu / przetkaniu zatkanego nosa... (skreślić niewłaściwe:), to polecamy wersję z poniższego przepisu.
Składniki:
- dynia (hokkaido, około 1 kg)
- 0,5-0,7l bulionu
- 2-3 średnie ziemniaki
- *kawałeczek papryczki chili (opcjonalnie)
- 100 ml śmietany kremówki
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- sól morska, pieprz czarny – opcjonalnie do smaku
Sposób przygotowania:
Bulion zagotować.
W tym czasie dynię umyć i przekroić na pół, łyżką wyciągnąć pestki (odmiana hokkaido nie wymaga obierania).
Dynię pokroić na kawałki, dodać do gorącego bulionu.
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę – wrzucić do bulionu, dodać kawałek papryczki chili i gotować około 20-30 minut (aż dynia i ziemniaki zmiękną).
Pod koniec gotowania doprawić cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Jeśli trzeba, można doprawić zupę solą i czarnym pieprzem.
Zmiksować zupę na gładką masę, dodać sok z cytryny i śmietankę, wymieszać.
Podawać np. z kleksem jogurtu i grzankami...
...albo z grzankami i pestkami dyni (dla dzieci, które bez problemu pogryzą:)
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾