Zupa-krem z dyni (już od 8. miesiąca życia)

Składniki:

  • 300g dyni (najlepsza odmiana to hokkaido – nie wymaga obierania ze skórki, chociaż dla dzieci poniżej 1.roku życia bezpieczniej będzie ją usunąć)
  • ¼ cebuli
  • ½ ząbka czosnku
  • marchewka
  • cynamon, gałka muszkatołowa - po szczypcie (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek (lub masło)
  • kawałek mięsa wielkości dłoni (np. królik, indyk) - ugotować osobno (opcjonalnie, zupka może być również bez mięsa)

 

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie/maśle, dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalać mniej więcej centymetrem wody i dusić ok.10 minut. Następnie dodać dynię i dusić pod przykryciem do miękkości.

zupka-krem z dyni

Zmiksować, dodać odrobinę cynamonu i gałki muszkatołowej. Posypać drobno pokrojonym mięskiem.

zupka z dynizupa-krem z dyni

 

 

Podobne

Polecani producenci

  

Rekomendowane gadżety

    

Dla tatusiów

   

Na prezent