Deser

Ciasto 3 BIT

Jak batonik, którego nazwa jest wspomniana wyżej - słodko, słodziej, jeszcze słodziej...inaczej nie da się opisać tego ciasta;) tak, tak, niezdrowo, z cukrem, z kajmakiem, z herbatnikami...ale raz na rok można zaszaleć - w końcu tylko raz kończy się DWA latka! :)

2 latka - 2 świeczki:)

Składniki:

6-7 paczek herbatników typu petit beurre (opakowanie 100g)

1,5 puszki kajmaku (masa krówkowa)

2/3 szklanki cukru

3 szklanki mleka

ziarenka z 1 laski wanilii

125g masła

4 łyżki mąki pszennej

5 łyżek mąki ziemniaczanej

4 jajka

600 ml śmietany kremówki + 1 łyżka cukru-pudru

karob / kakao / gorzka czekolada starta na tarce - do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

Formę o wymiarach ok. 35x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, jeżeli mamy otwieraną formę - ułatwi to wyjmowanie ciasta).

Na dnie formy ułożyć pojedynczą warstwę herbatników.

Kajmak podgrzać w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Ciepły i płynny wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.

Przygotować budyń:

Zagotować 2 szklanki mleka z laską wanilii, cukrem i masłem. Gdy mleko się zagotuje, wyjąć laskę wanilii, naciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka - dodać do mleka.

Pozostałą szklankę mleka zmiksować z całymi jajami i mąką, a następnie wlać do gorącego mleka. Gotować 1-2 minuty cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.

Gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać i przykryć kolejna warstwą herbatników.

Całą formę owinąć szczelnie folią spożywczą, schłodzić i włożyć do lodówki przynajmniej na całą noc. Herbatniki muszą w tym czsaie zmieknąć.

Po tym czasie wyjąć ciasto, odwinąć z folii.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru-pudru. Wyłożyć na ciasto, wyrównać, wierzch oprószyć karobem / kakao lub startą gorzka czekoladą. Można kroić i podawać od razu:)

z góry...

Ciasto przechowywać w lodówce.

3 BIT - kostka3 BIT

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾