Obiad

Rosół z lubczykiem

Lubczyk nie tylko dla zakochanych... dzięki niemu zakochacie się w tym rosole ;)

 

Składniki:

  • ok. 1/2 kg mięsa (u nas 2 filety z podudzia kurczaka)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • młody seler z nacią
  • 2 gałązki lubczyku
  • 1/2 pora
  • cebula – nadpalona nad ogniem (dzięki niej rosół będzie miał rewelacyjny kolor)
  • ziele angielskie (2 ziarenka)
  • liść laurowy (2 szt.)
  • opcjonalnie pieprz ziarnisty, sól - do smaku
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Do garnka włóż opłukane mięso, zalej ok. 2 l zimnej wody, dodaj obrane i umyte warzywa (i nadpaloną cebulę) i przyprawy. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 2 godziny, ewentualnie co jakiś czas usuwając sitkiem tworzące się na powierzchni „szumowiny”.

rosół z lubczykiem in progress...

Podawać z makaronem, drobno pokrojoną marchewką i posiekaną natką pietruszki (chyba, że Wasz mały człowiek nie zje zieleniny w zupie, bo się jej "boj, boj!"...;)

Rosół z lubczykiemRosół z lubczykiem i marchewką

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾