Rosół z lubczykiem
Lubczyk nie tylko dla zakochanych... dzięki niemu zakochacie się w tym rosole ;)
Składniki:
- ok. 1/2 kg mięsa (u nas 2 filety z podudzia kurczaka)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- młody seler z nacią
- 2 gałązki lubczyku
- 1/2 pora
- cebula – nadpalona nad ogniem (dzięki niej rosół będzie miał rewelacyjny kolor)
- ziele angielskie (2 ziarenka)
- liść laurowy (2 szt.)
- opcjonalnie pieprz ziarnisty, sól - do smaku
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Do garnka włóż opłukane mięso, zalej ok. 2 l zimnej wody, dodaj obrane i umyte warzywa (i nadpaloną cebulę) i przyprawy. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 2 godziny, ewentualnie co jakiś czas usuwając sitkiem tworzące się na powierzchni „szumowiny”.
Podawać z makaronem, drobno pokrojoną marchewką i posiekaną natką pietruszki (chyba, że Wasz mały człowiek nie zje zieleniny w zupie, bo się jej "boj, boj!"...;)
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾