• Pęczotto z pieczarkami i szpinakiem

    Jednogarnkowe danie z kaszą pęczak w roli głównej. W wersji dla dzieci - bez pieczarek, ale dla rodziców jak najbardziej:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g kaszy pęczak 300 g pieczarek 100 g świeżego szpinaku (baby) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 1/2 l bulionu 1/3 szklanki startego sera (np. grana padano, parmezan)...

    Czytaj dalej
  • Domowe nuggetsy dietetyczne

    Domowa zdrowa wariacja na temat fast-fooda:) Nuggetsy z indyka - kruche, soczyste i bez tłuszczu! Jest spora szansa, że nawet największy niejadek je polubi... a jeżeli jeszcze pomoże nam kruszyć płatki kukurydziane na panierkę, to już gwarantowany sukces, że zje z jeszcze większym apetytem - w końcu 'sam to zrobił' ;) U nas się sprawdziło :) (adsbygoogle =...

    Czytaj dalej
  • Kaszotto - czyli kasza gryczana, indyk, por, szpinak, kapusta pekińska

    Jak w temacie - KASZOTTO :) Proste, dość szybkie, bogate w warzywa (a przecież o to chodzi, żeby przemycić młodemu człowiekowi jak największą ich ilość:P), z dodatkiem mięsa stanowi już sycące danie - także do pracy. I co ważne - podczas przygotowań brudzimy tylko 1 rondel;) takie dania to my lubimy:))))) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});...

    Czytaj dalej
  • Kopytka (po 1. roku życia)

    Danie z kategorii "co zrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu"... że też wcześniej nie wpadłam na takie ich wykorzystanie! Kopytka doskonale znam, ale nie wiedzieć czemu jakoś ostatnio odeszły w zapomnienie - czas najwyższy to zmienić:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kg  ugotowanych ziemniaków (wystudzonych) 1 szklanka...

    Czytaj dalej
  • Zupa grochowa z kaszą jaglaną (po 1. roku)

    Grochówka w nowej odsłonie - z dodatkiem kaszy jaglanej! Sycąca, rozgrzewająca i bardzo wzmacniająca:) spokojnie zastąpi nawet cały obiad, więc do garów gara i obiad na 2 dni z głowy! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 2,5 litra rosołu 500 g grochu łuskanego, w połówkach 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, majeranek...

    Czytaj dalej
  • Makaron z indykiem, szpinakiem i serem pleśniowym (po 2. roku)

    Makaron zawsze niezawodny...a jeżeli dodać do tego jeszcze mięso i szpinak, to mamy syty i w dodatku całkiem szybki obiad:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: pierś z indyka - ok. 30-40 dkg - pokrojona w paski, kostkę, jak chcecie;) szpinak - według uznania (u nas 400 g świeżego) 50g sera pleśniowego lazur niebieski mała cebula 2...

    Czytaj dalej
  • Czosnkowa zupa-krem (po 9. miesiącu)

    Mocno rozgrzewająca bomba wzmacniająca! A dla sceptyków czosnkowych - mimo obecności 1,5 główki czosnku w ok.1,5 litra gotowej zupy nie wyparza podniebienia, a wręcz powiedziałabym, że jeżeli ktoś nie wie o czosnku w zupie, to może się nawet nie domyślać jego obecności... ...albo to ja mam tak wypaczone kubki smakowe? Tak czy siak mały człowiek wcinał bez oporów...

    Czytaj dalej
  • Chrupiące burgery z dorsza (po 1. roku)

    Barbórkowe burgery z dorsza;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na ok. 10 sztuk):   400g  świeżego filetu z dorsza sok z cytryny (kilka kropel) 1 jajko 1 mała cebula 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki (lub pół pęczka świeżej, drobno posiekanej) 2 czubate łyżki kaszki manny szczypta pieprzu ziołowego 3...

    Czytaj dalej
  • Barszcz kiszony (dla dzieci powyżej 10.miesiąca)

    Domowy barszcz kiszony... bo co za problem namoczyć i pokroić kilka buraków? A korzyści wieeeeele! Kilka łyżek barszczu z buraków zakwaszonych w domu możesz podać już 10-miesięcznemy niemowlakowi:) Możemy także na jego bazie przygotować pyszną zupkę dla nieco starszego dziecka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg buraków...

    Czytaj dalej
  • Wege grochówka (po 1. roku)

    Ciepło, cieplej... grochówka! I to nie byle jaka, bo wege-grochówka! A kto powiedział, że musi być na boczku albo żeberkach? Rozgrzewa, syci i smakuje tak, że niejedna wojskowa może się schować:P (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 litry wody 2 szklanki łuskanego grochu w połówkach (400 g) 1 cebula 5- 6 cm białej części...

    Czytaj dalej
  • Kotleciki-pulpeciki mielone al'a greckie (po 1. roku)

    Odkrycie ostatniego miesiąca! Kotleciki-pulpeciki z mięsa mielonego z dodatkiem pomidorów i mozzarellą w środku:) Sprytny sposób na przemycenie pomidora tym dzieciom (i dorosłym:D), które za nim nieszczególnie przepadają;) Danie wbrew pozorom naprawdę nie jest czasochłonne! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g mięsa mielonego...

    Czytaj dalej
  • Pikantna zupa z dyni (po 18. miesiącu)

    O pięknym kolorze i zapachu, a do tego mocno rozgrzewająca zupa-krem z dyni!!! Można oczywiście zrobić wersję bez papryczki chilli i z mniejszą ilością przypraw korzennych - wówczas śmiało możemy podać młodszemu dziecku. Albo po prostu robimy najzwyklejszy łagodny krem z dyni dla najmłodszych smakoszy :) ---> KLIK Ale jeżeli zależy Wam na wzmocnieniu odporności /...

    Czytaj dalej
  • Shrekowa zupka - czyli zupa-krem z porów (po 1. roku)

    Zbliża się pora (słowo-klucz w tym przepisie;) smarkania, kichania, infekcji... zanim wirusy zaatakują - my odpowiadamy wzmacniającą i rozgrzewającą zupą-krem:) ...czyli po prostu pora na PORA! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (porcja dla 4-6 głodnych osób): 3 pory 3 marchewki 5-6 ziemniaków łyżka masła 4-5 ząbków czosnku...

    Czytaj dalej
  • Pizza dla leniwych/zabieganych (po 1. roku)

    Ekspresowa pizza nie wymagająca przygotowywania rozczynu, zagniatania ciasta drożdżowego i oczekiwania na wyrośnięcie. Bardzo silny konkurent tradycyjnej pizzy dla zabieganych! Dla nas bomba:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia 1 łyżka oliwy z oliwek...

    Czytaj dalej
  • Spaghetti z cukinią i mięsem mielonym (po 1. roku)

    Kolejna wariacja na temat jednego z naszych ulubionych obiadów, tym razem z wykorzystaniem cukinii:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g mielonego mięsa (indyk lub cielęcina) 1 większa cebula 1-2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 mała cukinia 4 pomidory mała butelka soku pomidorowego - opcjonalnie (ja dodałam, bo akurat miałam...

    Czytaj dalej
  • Placki z cukinii z serem żółtym (po 9. miesiącu)

    Placuszki sprawdzą się na obiad jako np. dodatek do mięsa, można również polać sosem, np. czosnkowym. Placuszki są idealne także na szybką przekąskę na spacerze, na wypad na piknik:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 mała cukinia 1 jajko garść startego sera żółtego (duże oczka) 2 kopiaste łyżki mąki (pszennej lub...

    Czytaj dalej
  • Makaron z kurczakiem i szpinakiem (po 1. roku)

    Składniki: 2 piersi z kurczaka szpinak świeży – ok. 400 g śmietanka 18% lub 12% - ½ szklanki 3-4 ząbki czosnku ok. 200 g dowolnego makaronu (u nas farfalle) masło/oliwa z oliwek curry, mielona papryka, gałka muszkatołowa, sól morska, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Kurczaka - umyć, oczyścić...

    Czytaj dalej
  • Szybki barszczyk (po 8. miesiącu)

    Składniki: 3 ziemniaki 3 buraczki (najlepsze są te podłużne) 1 marchewka 1 pietruszka 1 jabłko liść laurowy, ziele angielskie, majeranek posiekana natka koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Warzywa obrać i umyć, a następnie zetrzeć na tarce (grube lub cieńsze oczka - jak wolimy:) Wszystko wrzucić do...

    Czytaj dalej
  • Risotto z kurczakiem (po 18. miesiącu)

    Składniki: ½ niedużego kalafiora 200 g ryżu arborio 1 mała cebula 1 i ½ łyżki oliwy 1 pierś z kurczaka 2 szklanki bulionu ½ niedużego kalafiora 1 marchewka łyżka posiekanego koperku sól morska, pieprz   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Warzywa obierz i opłucz. Do garnka...

    Czytaj dalej
  • Zupa brokułowa z kaszą jaglaną (po 8. miesiącu)

    Składniki: 1/2 główki brokuła 1 kalarepa 1 jabłko ok. 1/3 szklanki kaszy jaglanej sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną opłukać w zimnej wodzie, a następnie przelać wrzątkiem. Ugotować w 2/3 szklanki wody ze szczyptą soli. Brokuła umyć i podzielić na różyczki, kalarepę i jabłko umyć...

    Czytaj dalej
  • Oladuszki na kefirze (po 1. roku)

    Oladuszki to małe placuszki, typowe dla kuchni rosyjskiej, przygotowywane na bazie mąki, jajek, kefiru (ewentualnie kwaśnej śmietany lub maślanki). Najczęściej podaje się je na śniadanie z kwaśną śmietaną i dżemem, ale równie dobrze sprawdzą się jako obiad na słodko. Nasz przepis nieco zmodyfikowany - zamiast cukru banan:) Dodatkowo, żeby uzyskać czarne-"kakaowe"...

    Czytaj dalej
  • Leczo z soczewicą (po 18. miesiącu)

    Zwykłe-niezwykłe wege-leczo, bo dodatek soczewicy sprawia, że danie nie tylko jest pożywniejsze, ale również zyskuje troszkę inny smaczek:) Nie trzeba już dodawać mięsa, ale oczywiście w wersji dla rodziców można dorzucić wszystko, co zalega na półce lodówki, pamiętając o wcześniejszym podduszeniu.   Składniki: 1 cukinia 3 papryki - najlepiej...

    Czytaj dalej
  • Fasolka szparagowa żółta

    W takie upały idziemy na łatwiznę i 'szybciznę' z gotowaniem...wcześniej ugotowaną fasolkę można z powodzeniem zjeść później, jak już nabierzemy apetytu pod wieczór albo spakować i uciec z nią w poszukiwaniu chłodnego miejsca;)   Składniki: 0,5 kg fasolki szparagowej (z obciętymi końcówkami i umytej) 2 l wody 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki...

    Czytaj dalej
  • Zupa-krem z zielonego groszku (po 7. miesiącu)

    Składniki: szklanka zielonego groszku (mrożony) 3 szklanki wody lub bulionu (bulion dla starszego dziecka;) mała cebula (dla starszego dziecka) dodatkowo: grzanki (dla starszego dziecka) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Groszek zalać wodą (lub bulionem), dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i gotować na...

    Czytaj dalej
  • Lane ciasto (po 10. miesiącu)

    Czasem przychodzi taki moment w planowaniu obiadów małego człowieka, że już brakuje pomysłów, pod jaką postacią podać jajko/żółtko... To może lane ciasto (lane kluski)? Można podać jako dodatek do zupki, ale równie dobrze smakują same/z odrobiną masełka/z owocami...   Składniki: 1 żółtko 3 łyżeczki mąki około łyżeczka wody...

    Czytaj dalej
  • Spaghetti dla niejadka (po 18. miesiącu)

    Z truskawkowych szaleństw przerzucamy się na pomidorowe:) chwilowo, bo czas otworzyć sezon przetworowy, a na pierwszy etap pójdą właśnie truskawki i dżem z nich! Są takie dania, które działają na kubki smakowe nawet zagorzałych niejadków... właśnie dziś przepis na takie spaghetti. Warto zrobić zwłaszcza, że zaczął się sezon na przepyszne pomidory malinowe, idealne do...

    Czytaj dalej
  • Ziemniaki z jajem i kefirem (po 1. roku)

    Obiad, który kojarzy mi się przede wszystkim z wakacjami na wsi (odległe czasy podstawówki...) i pomaganiem przy żniwach gospodarzom, u których mieszkaliśmy ;) Szybki w wykonaniu, bo w upały szkoda czasu na smażenie się przy garach...a młode ziemniaki z koperkiem mają tak niepowtarzalny smak, że do szczęścia wystarczy już tylko jajo sadzone i kefir/zsiadłe mleko.  ...

    Czytaj dalej
  • Naleśniki z serkiem mascarpone (po 18. miesiącu)

    Jeszcze jeden truskawkowy pomysł nie tylko dla "tadków-niejadków"... dzieci uwielbiają naleśniki, więc czemu by nie połączyć ich właśnie z truskawkami? Wyglądają tak, że ślinka cieknie największym niejadkom:) oprócz truskawek można poszaleć również z borówkami, malinami itp.   Składniki: 2 jajka 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody mineralnej...

    Czytaj dalej
  • Pancakes bananowo-brzoskwiniowe (po 1. roku)

    Kolejna pankejkowa propozycja w sam raz na Dzień Dziecka! Minimalistyczna w przygotowaniu, ale zdecydowanie maksimum w smaku :)   Składniki (na około 15 placuszków): 190 g mąki pszennej (lub wymieszanej pół na pół z pełnoziarnistą) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g cukru trzcinowego (stewii, syropu z agawy) 1 jajko...

    Czytaj dalej
  • Rosół z lubczykiem

    Lubczyk nie tylko dla zakochanych... dzięki niemu zakochacie się w tym rosole ;)   Składniki: ok. 1/2 kg mięsa (u nas 2 filety z podudzia kurczaka) 3 marchewki 2 pietruszki młody seler z nacią 2 gałązki lubczyku 1/2 pora cebula – nadpalona nad ogniem (dzięki niej rosół będzie miał rewelacyjny kolor) ziele angielskie (2 ziarenka) liść laurowy...

    Czytaj dalej
  • Drobiowy gulasz z czerwoną soczewicą (po 18. miesiącu)

    Szybkie, syte, rozgrzewające i jednogarnkowe danie, czyli najbardziej cenione przez zabiegane mamusie połączenie kulinarne;) Nie za wiele pracy + jeszcze mniej zmywania... nie da się tego nie lubić!   Składniki: 5-6 filetów z podudzia kurczaka (lub 2 piersi) 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów (lub 2-3 świeże, sparzone i obrane ze skórki) 1...

    Czytaj dalej
  • Sznycelki rybne (po 1. roku)

    Zaskakująco nie-rybie sznycelki (u nas z pstrąga), które dzięki dodatkowi marchewki kolorem przypominają w przekroju łososia ;) Tatuś małego człowieka po spróbowaniu nie miał pojęcia, że je rybę...więc może to jest sposób na przeforsowanie jej do menu tym, którzy za nią nie przepadają?   Składniki: 200 g filetów rybnych (np. dorsz, pstrąg) 3 łyżki...

    Czytaj dalej
  • Krem z soczewicą (po 1. roku)

    Aksamitna, kremowa, mocno pomidorowa, ale z dodatkowym smaczkiem, który nadaje soczewica. Zupka jest bardzo sycąca, a z grzankami - niebo w gębie zwłaszcza, gdy za oknem szaleją majowe burze... Dla nas bomba!   Składniki: 50 g czerwonej soczewicy średnia marchewka 1/2 pietruszki 1/2 małego pora 2 mięsiste pomidory łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki...

    Czytaj dalej
  • Ryż z truskawkami (po 1. roku)

    Ryż z truskawkami i pierwsze skojarzenie tatusia małego człowieka? - O, nie! Kuchara ze szkolnej stołówki z wielką chochlą, ogromny talerz suchego mdłego ryżu z niewidoczną ilością sosu truskawkowego... Nie jest dobrze. Spróbujmy odczarować tą traumę z podstawówki;) Składniki: ryż (u nas akurat brązowy) - około 1/2 szklanki 0,5 kg truskawek 1/2...

    Czytaj dalej
  • Kremowa zupka z cukinią (po 8. miesiącu)

    Delikatna, kremowa zupka, z dodatkiem mięsa będzie pełnowartościowym posiłkiem dla niemowlaka, a dodatek świeżego koperku wpłynie dobrze nie tylko na przemianę materii małego człowieka;) ale i nada zupce niesamowity aromat! *Przygotowując zupę dla starszego dziecka można jarzyny pokroić w kostkę/zetrzeć na tarce zamiast miksować na krem. Z tego, co pamiętam, to chyba...

    Czytaj dalej
  • Pancakes bananowe (po 1. roku)

    Propozycja bezmięsnego obiadu...a może lepiej jako szybkie ciepłe śniadanie? czy jednak "pankejkowy" deser? hm...? Bez względu na to, jak zakwalifikujecie te pancakes i w jakiej wersji je podacie, w każdej formie i o każdej porze dnia smakują wyśmienicie! Dodatkowym plusem jest to, że do ich przygotowania nie potrzebujecie nawet miksera - widelec, łyżka, 2 miski, szklanka i...

    Czytaj dalej
  • Surówka z białej rzodkwi (po 18. miesiącu)

    Rzodkiew ostra w smaku, lekko szczypie w język...marchew i jabłko przełamują ten smak i w efekcie całość jest słodko-ostra, zaskakująco orzeźwiająca:) propozycja nie tylko do obiadu, bo równie dobrze komponuje się z pieczywem i wędliną na przykład.   Składniki: 1 biała rzodkiew 1 marchew 1 jabłko odrobina soku z cytryny jogurt naturalny sól morska...

    Czytaj dalej
  • Barszcz na botwince (po 1. roku)

    Składniki: 1 pęczek botwiny marchewka pietruszka ćwiartka selera kawałek pora 1-2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek lub masła łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego sól morska, pieprz - opcjonalnie do smaku około 1,5 litra wody dodatkowo: posiekany koperek jogurt naturalny do zabielenia ziemniaki jajko ugotowane na twardo  ...

    Czytaj dalej
  • Soczysty ziołowo-cytrynowy kurczak z patelni (po 1. roku)

    ...czyli nasza wariacja na temat popularnych fixów ;) Torebki do smażenia można kupić w wersji solo, niekoniecznie z zestawem przypraw, skomponować własną mieszankę (i być pewnym, co w niej jest), zamarynować mięso/rybę i usmażyć bez zbędnego tłuszczu. Nas to przekonuje, a jakie daje pole do popisu w kwestii użytych przypraw...   Składniki: 4 piersi z...

    Czytaj dalej
  • Zupa kalafiorowa (po 7. miesiącu)

    Delikatna i obłędnie aromatyczna zupka...za kalafiorem w "czystej" postaci mały człowiek jakoś szczególnie nie przepada, ale w tej zupie wciąga aż kapie po brodzie;)   Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 5-6 różyczek kalafiora *pół żółtka jajka kurzego (opcjonalnie - dodać ugotowane do zupki) 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek około 1,5 litra...

    Czytaj dalej
  • Zupa fasolowa z kaszą jaglaną (po 8. miesiącu)

    Soczyście zielona i słodka w smaku zupka shrekowo-fasolowa...pyszna nie tylko na majówkowy piknik:)   Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub płatków jaglanych 100 g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 1 średni ziemniak 250 ml domowego bulionu lub wywaru z warzyw   Sposób przygotowania: Zagotuj bulion, wrzuć drobno...

    Czytaj dalej
  • Surówka z selera, marchwi i jabłka (po 1. roku)

    Składniki: 3 marchewki 1 duży seler 1 jabłko sok wyciśnięty z połowy cytryny 3-4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz, sól morska - opcjonalnie do smaku (sól - dla rodziców)   Sposób przygotowania: Marchewki, selera i jabłko umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (jabłko - na dużych oczkach)...a jak macie robota, to wrzucić do...

    Czytaj dalej
  • Sos koperkowy (lub szczypiorkowy)

    Szybki i prosty sos koperkowy (lub szczypiorkowy), który pasuje do krokietów serowo-ziemniaczanych, mięsa, ale także np. do kasz:) Małe sprostowanie - szybki pod warunkiem, że macie resztkę rosołu z obiadu albo zamrożoną;) My mrozimy w woreczkach na lód - potem ciach i w razie potrzeby wrzucamy kilka kosteczek takiego "lodo-rosołu" podczas przygotowywania np. sosu. Jeżeli nie mamy...

    Czytaj dalej
  • Krokiety serowo-ziemniaczane w otrębach (po 18. miesiącu)

    Co zrobić z resztką ziemniaków z obiadu? A na przykład takie właśnie krokiety:) Jeżeli mamy również resztkę rosołu, to w 3 minuty zrobimy sos koperkowy idealny do krokietów.   Składniki: 30 dkg twarogu (półtłusty) 20 dkg ugotowanych ziemniaków 8 dkg maki 1 cebula 2 jaja oliwa z oliwek (do smażenia) zioła prowansalskie, pieprz - do smaku otręby...

    Czytaj dalej
  • Naleśniki porzeczkowe (po 1. roku życia)

    Ostatnio pokochaliśmy naleśniki:D Tym razem miało być biało-czerwono, wyszło nieco bardziej smerfowo... Co powiecie na naleśniki z farszem z dodatkiem - uwaga! - soku z czarnych porzeczek? Zamiast soku można użyć oczywiście świeżych (lub mrożonych) rozgniecionych owoców. Ale jeżeli nie mamy akurat nic pod ręką, to sok świetnie zabarwi twaróg i już mamy kolorowe...

    Czytaj dalej
  • Zapiekanka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami (po 18. miesiącu)

    Składniki: 300 g makaronu (np. świderki) 3 filety z kurczaka 2-3 garści szpinaku (jeżeli mrożony, to wcześniej rozmrożony) 1 ząbek czosnku 100 g suszonych pomidorów w oleju 3 jajka 150 g śmietanki kremówki 30% 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz 4 łyżki startego na dużych oczkach twardego żółtego sera...

    Czytaj dalej
  • Sos czosnkowy

    Do placków z selera, do mięsa, do frytek... do czego jeszcze dodajecie sos czosnkowy? Domowy, zdrowy, bez polepszaczy, konserwantów i "zapychaczy":) banalny w przygotowaniu i naprawdę czosnkowy!   Składniki: jogurt naturalny (duży kubek) 2-3 ząbki czosnku pęczek koperku szczypta soli morskiej i pieprzu   Sposób przygotowania: Koperek - umyj...

    Czytaj dalej
  • Placki selerowo-marchewkowe (po 18. miesiącu)

      Składniki: 1 duży seler korzeniowy 1 marchewka 5 łyżek mąki (u nas pół na pół zwykła pszenna i pszenna pełnoziarnista) 2-3 jajka (w zależności od tego, jak duży jest seler) sól morska, pieprz - do smaku łyżka oliwy z oliwek (do smażenia)   Sposób przygotowania: Selera i marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (a...

    Czytaj dalej
  • Drobiowe placki ziołowo-curry (po 1. roku)

    Przepis z serii "wrzuć, wymieszaj i wrzuć na patelnię", bo szkoda czasu na stanie przy garach, jak słonko świeci! Ni to sznycle, ni to placki - mięsne placuszki ziołowo-curry sprawdzą się jako dodatek do obiadu, ale także jako przekąska np. na spacer - pogoda coraz lepsza, trzeba korzystać, ile się da, a wiadomo, że poza domem apetyt małym ludziom dopisuje najbardziej;)...

    Czytaj dalej
  • Naleśniki ze szpinakiem (po 1. roku życia)

    Bezmięsnie i PRZEpysznie! Naleśniki można zrobić również w wersji dla alergików - ciasto z TEGO przepisu, a farsz dostosować w zależności od tego, co dziecko może zjeść poza szpinakiem (o ile ten może - bo bez szpinaku ciężko będzie zrobić naleśniki ze szpinakiem;)   Składniki: na naleśniki: 2 jaja 20 dkg mąki pszennej (może być również pszenna...

    Czytaj dalej
  • Mizeria (po 1. roku)

    Bida z nędzą na talerzu dzisiaj - czyli mizeria! Prościej to już chyba tylko kupne ogórki kiszone ze słoika;)   Składniki: ogórki wężowe (u nas 2) jogurt grecki sól, pieprz - opcjonalnie do smaku   Sposób przygotowania: Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce (tzw. mandolina albo na tradycyjnej kilkustronnej;). Dodać kilka łyżek...

    Czytaj dalej
  • Rybka panierowana (po 18. miesiącu)

    Jak przekonać małego człowieka do zjedzenia ryby? Może na przykład wycinając fajne kształty z fileta? W końcu jemy też (albo NAJPIERW) oczami:)   Składniki: 40 dkg filetu z ryby bez skóry i ości (np. dorsz) pół cytryny zioła prowansalskie tarta bułka i mąka do panierowania jajko oliwa z oliwek do smażenia   Sposób przygotowania:...

    Czytaj dalej
  • Czarno-białe naleśniki (po 1. roku)

    Chyba zdecydowana większość dzieci lubi naleśniki, prawda? A te czarno-białe, zebrowate naleśniki skuszą nawet największego niejadka:) Dziś ciasto w wersji mocno klasycznej, czyli z mlekiem i jajkami, ale równie pyszne wyjdą z przepisu dla alergików. Pamiętajcie wówczas, by zamiast kurkumy dodać karob, który nada kolor :)   Składniki: na naleśniki: 2...

    Czytaj dalej
  • Żurek z rzeżuchą (po 18. miesiącu)

    Z jajeczkiem, z kiełbasą, z ziemniakami - jak wolicie? Żurek jest pyszny nie tylko na Wielkanoc, a z dodatkiem chrzanu wzmocni odporność naszą i małego ludzika;)   Składniki: 0,5 litra wywaru jarzynowego 0,5 litra barszczu białego (żuru - takiego, jaki można kupić "u baby" na placu...chyba, że sami zrobimy;) wędzone żeberko - ugotowane w około 0,5 litra...

    Czytaj dalej
  • Zupa brokułowa (po 6.miesiącu życia)

    Znienawidzony przez wielu brokuł... zmora dzieciństwa przez niektórych porównywana ze szpinakiem... ale Wasz mały człowiek nie musi wiedzieć, że Wy nienawidzi(liś)cie brokuła! Może nie jedliście nigdy takiej zupki?:) Niemowlakowi już po 6. miesiącu życia możecie zaproponować pyszny, zielony krem (na niewielkiej ilości wody zamiast bulionu), a dodając do niego pół...

    Czytaj dalej
  • Makaron domowy

    Zrobienie makaronu to wcale nie jest czarna magia...ba! łatwiej i szybciej jest zrobić domowy makaron niż upiec chleb na zakwasie;) Oryginalny przepis pochodzi z wiekowej już nieco "Kuchni doskonałej - wskazówki i rady dla gospodyń, przepisy potraw, konserwy i zapasy zimowe" (1949 r.) Przepis jest tak niepowtarzalny, że nie mogę się powstrzymać i cytuję za oryginałem...

    Czytaj dalej
  • Placki ziemniaczano-marchewkowe (dla dzieci po 18. miesiącu)

    Złociste, chrupiące i pyszne placki ziemniaczano-marchewkowe:) jeśli lubimy, to z dodatkiem sosu jogurtowego, ale równie pyszne są solo.   Składniki: na placki: 50 dkg ziemniaków 50 dkg marchewki 3 jajka 8 łyżek płatków owsianych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa - opcjonalnie do smaku  ...

    Czytaj dalej
  • Kurczak z mozarellą i suszonymi pomidorami (po 18. miesiącu)

    Składniki: pierś z kurczaka (u nas akurat 4;) cebula mozarella (1 kulka) suszone pomidory zioła prowansalskie, curry, bazylia, oregano, sól, pieprz oliwa do smażenia   Sposób przygotowania: Kurczaka umyć, osuszyć, naciąć kieszonki, doprawić do smaku ziołami prowansalskimi i szczyptą curry - można zostawić w przyprawach na całą noc, mięso będzie...

    Czytaj dalej
  • Surówka z czerwonej kapusty (po 1. roku)

    Składniki: 400 g czerwonej kapusty 1 średnie jabłko 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz - opcjonalnie do smaku łyżka musztardy (opcjonalnie)   Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować i przelać wrzątkiem na sitku (lub zanurzyć we wrzątku na około minutę, potem odcedzić). Jabłko umyć,obrać i zetrzeć na tarce (grube...

    Czytaj dalej
  • Zupa koperkowa (po 10. miesiącu)

    Składniki: 200 ml wody mała marchewka pietruszka por ziemniak łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżeczki posiekanego koperku kawałek fileta z indyka - wielkości 1/4 dłoni (opcjonalnie)   Sposób przygotowania: Warzywa umyj, obierz, drobno pokrój (albo zetrzyj na tarce na grubych oczkach - poza porem, pora pokrój), zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości...

    Czytaj dalej
  • Makaron z serem (po 12. miesiącu)

    Hasło: stołówka Pierwsza myśl: makaron z serem:D Poniedziałkowo, na szybko i bezmięsnie, trochę stołówkowo, ale spróbujemy odczarować złą sławę makaronu z serem;) Szybciej chyba się już nie da przygotować obiadu...   Składniki: makaron (ilość zależy od ilości głodnych ludzi:) twaróg półtłusty (ok. 10 dkg na "głowę") cukier - opcjonalnie...

    Czytaj dalej
  • Piegowaty kotlet (po 12. miesiącu)

    Tradycyjny kotlecik drobiowy w nieco innym "ubranku";) Piegowaty, bo w panierce z dodatkiem sezamu i siemienia lnianego - coś starego, coś nowego...a z pewnością coś zdrowego dla małego ludzika:)   Składniki: filet z indyka (ok. 40 dkg) jajko (do panierowania) bułka tarta nasiona sezamu i siemienia lnianego (po 2-3 łyżki każdego) sól, pieprz, zioła...

    Czytaj dalej
  • Łazanki

    Składniki: makaron na łazanki (płatki) - mała paczka mała główka białej kapusty mięso mielone drobiowe (ok. 30 dkg) cebula sól, pieprz - opcjonalnie do smaku   Sposób przygotowania: Makaron ugotować i odcedzić. Kapustę poszatkować (najwygodniej oczywiście w malakserze;) i wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę, ugotować na półmiękko...

    Czytaj dalej
  • Rozgrzewająca i wzmacniająca zupa z porów i cebuli

    Idealna na jesień, zimę i przedwiośnie, kiedy pogoda kapryśna. Wzmacnia małych i dużych ludzi po szaleństwach w kałużach na spacerze ;)   Składniki: 2 duże pory 2 średnie cebule 500 g ziemniaków litr wody lub domowego bulionu mały jogurt naturalny 2 łyżki oliwy   Sposób przygotowania: Białe i jasnozielone części pora pokroić w...

    Czytaj dalej
  • Kurczak w porach ;) dla dzieci po 18. miesiącu

    Proste, ale bardzo efektowne danie w stylu "wrzuć wszytko do jednego gara" ;) Mięso upieczone w ten sposób jest kruche, delikatne i soczyste dzięki warstwie porów. Podczas pieczenia powstanie trochę sosu (wyjdzie woda z porów;) - możemy go pod koniec pieczenia odlać, jeżeli chcemy mieć bardziej dopieczone mięso.   Składniki: filet z kurczaka lub indyka (około...

    Czytaj dalej
  • Leczo ze słoika (po 18. miesiącu)

    Leczo ze słoika, ale nie ze sklepu;) Z serii domowe przetwory dziś przepis na leczo, które zrobimy jesienią, zamkniemy w słoikach, zapasteryzujemy i zaniesiemy do piwnicy...a jak dopadnie nas kryzysowa sytuacja i brak czasu, to otworzymy słoiczek pełen szczęścia i podamy dziecku na obiad, a przy tym jeszcze wyjdziemy na MajsterSzefa;)   Składniki: 1 kg pomidorów 1...

    Czytaj dalej
  • Barszcz czerwony czysty na wędzonce

    Składniki: 1 litr kwasu buraczanego żeberka wędzone (ok. 300 g) włoszczyzna (3x marchewka, 2x korzeń pietruszki, mały seler, ćwiartka kapusty włoskiej, kawałek pora) 3 x ziele angielskie 3 x liście laurowe sól, pieprz, 2 ząbki czosnku (opcjonalnie, wszystko do smaku)   Sposób przygotowania: Włoszczyznę obierz, umyj, włóż do garnka razem z...

    Czytaj dalej
  • Naleśniki bez mleka i jajek (dla alergika i nie tylko)

    Z dżemem, z serem, same ze sobą;), na słodko, na wytrawnie, rano, w południe, pod wieczór, o każdej porze...jednym słowem - naleśniki!   Składniki: 2 szklanki mąki 3 szklanki wody mineralnej gazowanej (można część zastąpić sokiem jabłkowym – naleśniki będą wtedy troszkę słodkie) łyżka oliwy z oliwek ½ łyżeczki cukru płaska...

    Czytaj dalej
  • Buraczki na zimno

    Składniki: 1 kg buraczków (najlepiej podłużnych) 2 cebule sól, pieprz, cukier - do smaku ocet z czerwonych winogron   Sposób przygotowania: Buraczki umyć, ugotować w skórkach (do miękkości), ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę, wymieszać z buraczkami. Następnie dodajemy sól, pieprz, ocet (parę...

    Czytaj dalej
  • Kasza gryczana z jajem;) dla dzieci po 1.roku życia

    Dzisiaj prosty i ekspresowy obiad, dzięki któremu wrócimy myślami do wakacji na wsi u babci :)   Składniki: kasza gryczana (dla umiarkowanie "żernych" dwójki rodziców i małego ludzika potrzebujemy około szklanki suchej kaszy) woda (do ugotowania kaszy) jajka (ile chcemy, tyle przygotujmy;) kefir (minimum po małym kubeczku dla każdego) oliwa z oliwek, szczypta...

    Czytaj dalej
  • Pierwszy barszczyk (od 7. miesiąca)

    Pyszny i pełen witamin pierwszy barszczyk dla naszego małego ludzika:) A jaka buźka będzie cudnie buraczkowa przy jedzeniu (i wszystko wokół:D)   Składniki: marchewka ziemniak nieduży burak (najlepsze są te podłużne) kawałek pora posiekana natka pietruszki (opcjonalnie) łyżeczka oliwy z oliwek ok. 40 g mięsa z indyka (kawałek wielkości ¼...

    Czytaj dalej
  • Barszcz a’la ukraiński (także dla alergika)

    Z podanego niżej przepisu wychodzi duży gar, więc spokojnie nakarmimy tym stado małych ludzi albo całkiem sporą rodzinę ;) Jeżeli potrzebujemy mniej, dzielimy wszystkie składniki przez pół i gotujemy mały gar...   Składniki: 1 kg ziemniaków 3 buraki (najlepsze są te podłużne) 2 marchewki 1 pietruszka duże jabłko fasolka szparagowa filet z indyka...

    Czytaj dalej
  • Kotlety w płatkach kukurydzianych

    Kotlecik drobiowy w niecodziennym, dla niektórych może nawet ekstrawaganckim ubranku ;) Złociutki i pyyyyyszny!   Składniki: filet z indyka (ilość zależy od tego, ilu małych ludzi chcemy nakarmić;) szczypta soli, pieprzu pieprz ziołowy, curry, zioła prowansalskie - po szczypcie pokruszone płatki kukurydziane jajko - rozbełtane, do panierowania oliwa z...

    Czytaj dalej
  • Pierogi leniwe bananowe (dla dzieci po 1. roku)

    Przepis z serii "zainspirowało żonkę" ;) Tym razem pierogi leniwe w nieco nowej odsłonie - dzięki bananowi nie trzeba ich już niczym dosładzać, są idealne na drugie danie, deser, kolację na ciepło...:) Składniki: 500 g twarogu (półtłusty) 1 duży dojrzały banan 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej (może być pełnoziarnista - u nas pół na pół:) cynamon (do...

    Czytaj dalej
  • Rosół na perliczce, idealny dla dzieci

    Dziś na tapecie (a raczej w garnku;) perliczka - czyli trochę zapomniany drób, ptaszynka wielkości mniej więcej gołębia. Mięso perliczki jest szlachetnym gatunkiem drobiu, cenionym głównie za posmak dziczyzny oraz spore wartości odżywcze, a przy tym jest dwukrotnie chudsze niż np. mięso kurczaka. Kiedyś często gościło na polskich stołach, dziś jest serwowane raczej...

    Czytaj dalej
  • Dorsz w sosie szpinakowym (dla maluszków po 1. roku życia)

    Składniki: filet z dorsza – ok. 200 g szpinak świeży w liściach – ok. 400 g śmietanka 18% lub 12% - ½ szklanki 4 ząbki czosnku makaron lub ryż (jako dodatek do dania) oliwa z oliwek (lub masło) - około 2 łyżek: 1 do podduszenia dorsza, a 2 do podsmażenia szpinaku zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, pieprz   Sposób...

    Czytaj dalej
  • Spaghetti z sosem z czerwonej soczewicy (dla dzieci po roku)

    Dziś spaghetti w nieco innej odsłonie - sprytnie przemycona czerwona soczewica nie tylko doda smaczku, ale również dobrze wpłynie na zdrowie naszych małych ludzi ;)   Składniki: puszka pomidorów bez skórki lub kartonik krojonych pomidorów (ok 400 g) – w sezonie 4-5 pomidorów sparzonych i obranych ze skórki ½ czerwonej surowej papryki (bez skórki) 1/2...

    Czytaj dalej
  • Kotlet drobiowy dla juniora

    Schabowy+ziemniaki+kapusta = typowy polski obiad?:D U nas trochę zmodyfikowany przepis...ziemniaki mogą zostać, a do tego kotlecik drobiowy i np. surówka a'la Colesław :) Raz proszę!   Składniki: polędwiczka / filet z indyka (lub kurczaka) - ilości nie podaję, ile mamy, tyle robimy;) szczypta soli, pieprzu pieprz ziołowy, curry, zioła prowansalskie -...

    Czytaj dalej
  • Wiosenna zupka jarzynowa (po 10. miesiącu)

    Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 1 selera (korzeń) por (biała część) 1 kalarepka brokuł / kalafior (lub jedno i drugie, jeżeli mamy;) 3-4 ziemniaki 1 cebula groszek mrożony lub świeży (3/4 szklanki) liść laurowy, ziele angielskie - opcjonalnie (dla niemowląt bez) sól, pieprz - do smaku posiekana natka koperku masło / oliwa z oliwek - ok...

    Czytaj dalej
  • Surówka a'la Colesław

    Składniki: 0,5 kapusty pekińskiej (jeżeli jest mała, to w całości) 2-3 marchewki 1 cebula 1 duże jabłko (lub 2 małe) jogurt grecki/śmietana + majonez sok z cytryny sól, pieprz, cukier   Sposób przygotowania: Kapustę opłukać, wysuszyć, posiekać na paseczki. Marchewkę i jabłka obrać, umyć, zetrzeć na tarce (grube oczka), dodać do posiekanej...

    Czytaj dalej
  • Zrazy w sosie koperkowym

    Kuchennego recyklingu ciąg dalszy - tym razem pomysł, jak wykorzystać mięso z rosołu i co wyczarować z resztek bulionu :)   Składniki: Zrazy: mięso z rosołu  ok. 40 dag 1 cebula 2 ząbki czosnku, opcjonalnie sól, pieprz czerstwa bułka (albo świeża, jak nie mamy suchej:) bułka tarta 1 całe jajko   Sos koperkowy: ok. 1 litra...

    Czytaj dalej
  • Zupka grysikowa - zupka-niby-nic;) (*już od 5. miesiąca)

    Kolejna propozycja na ekspresowe wykorzystanie rosołku i urozmaicenie menu małego człowieka ;) Jest lekkostrawna, ale sycąca, i zapewne nie tylko zabieganemu ojcu trochę niechlubnie kojarzy się ze szpitalami:D nie da się ukryć, że zupka jest idealna w okresie np. rekonwalescencji po (tfu, tfu!) chorobie. *Uwaga* Jeżeli przygotujemy delikatny i jarski pseudo-rosół bez mięsa i...

    Czytaj dalej
  • Kukurydziane placuszki z jabłkami

    Składniki: 2/3 szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko (dla alergików: samo żółtko, jeżeli dziecko może jeść lub jako zamiennik jajka - "glut" z ugotowanego i odcedzonego siemienia lnianego - sklei ciasto tak samo dobrze jak jajko;) 100 ml mleka (krowie lub roślinne dla alergików) 1 jabłko ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki cynamonu odrobina...

    Czytaj dalej
  • Zupa z soczewicą i warzywami (po 1. roku)

    Mega prosta i mega szybka w przygotowaniu rozgrzewająca zupka, a efekt przypomina w smaku fasolkę po bretońsku, z tą pozytywną różnicą, że nie niesie za sobą typowo "fasolkowych" dźwiękowo-aromatycznych efektów ubocznych ;) Składniki: 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 2-3 ziemniaki (pokrojone w kostkę) 1-2 marchewki (zetrzeć na tarce - grube oczka) 1 pietruszka...

    Czytaj dalej
  • Gulasz (po 18. miesiącu)

    Składniki: polędwiczka wieprzowa, ok. 300-400 g 2 cebule 1/2 łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 listek laurowy pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia) 2 szklanki wody lub bulionu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 kopiaste łyżki mąki pszennej + 0,5 szklanki zimnej wody Dodatkowo do obiadu:...

    Czytaj dalej
  • Placki jabłkowe po 18. miesiącu

    Składniki: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka (lub mleka modyfikowanego) żółtko jabłko starte na grubych oczkach 1/4 łyżeczki cynamonu oliwa/olej z pestek winogron   Sposób przygotowania: Do miski wlej mleko, dodaj żółtko i wszystko dokładnie ubij mikserem. Wsyp mąkę, cały czas ubijając. Gdy ciasto będzie gładkie, odstaw na 15 -30 min. Dodaj...

    Czytaj dalej
  • Pizza dla dzieci i rodziców ;)

    Domowa, pyszna i zdrowa wersja fast-fooda, która skusi największego niejadka.   Składniki: CIASTO 2 szklanki mąki (można wymieszać pół na pół z mąką pełnoziarnistą) 5 dkg drożdży 0,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek   SOS POMIDOROWY mały słoiczek koncentratu...

    Czytaj dalej
  • Zupa ogórkowa po 10. miesiącu

    Składniki: mięso (do wyboru: indyk, kurczak, cielęcina, królik) mała marchewka 1/2 pietruszki kawałeczek selera 1/2 pora natka koperku łyżeczka masła lub oliwy z oliwek 1 ziemniak 1 ogórek kiszony woda odrobina pieprzu, opcjonalnie   Sposób przygotowania: W garnku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięso. Ugotuj do miękkości i posiekaj. Obierz...

    Czytaj dalej
  • Łosoś duszony (dla dzieci powyżej 6. miesiąca)

    Jeżeli dziś jest piątek, to na obiad będzie oczywiście rybka :) Składniki: filet z łososia zioła prowansalskie, suszone warzywa   Sposób przygotowania: Łososia bez skóry obsypujemy przyprawami (dla niemowlaka - niekoniecznie) i dusimy w rondlu z teflonową powłoką. Nie trzeba już dodawać tłuszczu, bo łosoś sam w sobie ma go wystarczająco sporo. Dla...

    Czytaj dalej
  • Zimowa surówka z kiszonej kapusty i marchewki

    Składniki: 30 dkg kiszonej kapusty 2-3 marchewki oliwa z oliwek sól, pieprz – do smaku   Sposób przygotowania: Kapustę – drobno posiekać, dodać marchewkę startą na tarce (drobne oczka), skropić oliwą i ewentualnie doprawić do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.

    Czytaj dalej
  • Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

    Składniki: mąka pszenna (lub pełnoziarnista) 1 jajko 1 żółtko 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 25 g drożdży 2 łyżeczki cukru 1-2 jabłka oliwa/olej z pestek winogron   Sposób przygotowania: Drożdże pokrusz, wymieszaj w miseczce z 2 łyżeczkami cukru i poczekaj, aż się rozpuszczą. Następnie dodaj do nich szklankę ciepłego mleka, wymieszaj...

    Czytaj dalej
  • Krupnik z kaszą jaglaną (po 9. miesiącu)

    Składniki: 3-4 ziemniaki 2-3 łyżki  kaszy jaglanej 2 marchewki ½ pietruszki kawałek pora (ok. 5 cm) łyżka oliwy z oliwek natka pietruszki ziele angielskie, liść laurowy * opcjonalnie - ugotowane i drobno pokrojone mięso, np. z królika   Sposób przygotowania: Warzywa obrać i umyć, pokroić (ziemniaki – w kostkę, marchewka...

    Czytaj dalej
  • Zupa pomidorowa, czyli drugie życie niedzielnego rosołku ;)

    Kuchenny recykling, czyli przerabiamy niedzielny rosołek :) Składniki: 2 litry rosołu * jeżeli jeszcze nie wyrzuciliśmy - niewykorzystane ugotowane jarzyny z rosołu (marchewka, pietruszka, seler) 1 l soku pomidorowego mały przecier pomidorowy (jeżeli lubimy intensywniejszy smak) jogurt naturalny – do zabielenia zupy posiekana natka pietruszki  ...

    Czytaj dalej
  • Rosół vel bulion

    Rosołek na niedzielę musi być! Składniki: mięso – np. wołowina z kością, kurczak (ok.1/2 kg) 3 marchewki 2 pietruszki ½ selera 1 por liście selera (jeżeli mamy, a jak nie to trudno:) cebula – nadpalona nad ogniem (dzięki niej rosół będzie miał rewelacyjny kolor) ziele angielskie (2 ziarenka) liść laurowy (2 szt.) opcjonalnie pieprz...

    Czytaj dalej
  • Makaron z sosem a'la bolognese

    Składniki: 400 ml soku pomidorowego (najlepiej bez soli:) 250 g mięsa mielonego z indyka mała marchewka 1/2 cebuli mały ząbek czosnku bazylia, oregano (świeże lub suszone) - po płaskiej łyżeczce posiekanych ziół łyżka oliwy z oliwek makaron (dowolny) - ugotować oddzielnie z odrobiną soli   Sposób przygotowania: Cebulę - pokroić w drobną...

    Czytaj dalej
  • Sobotnia rozpusta, czyli frytki!

    ...ale ponieważ mama czuwa - to w wersji duuużo zdrowszej! Dzięki temu już mniej więcej roczne maluchy mogą spokojnie spróbować pierwszego 'fast-slow-fooda' ;) a przy okazji wymasować swędzące dziąsełka i poćwiczyć żucie i gryzienie:D Składniki: ziemniaki (ale może być też seler, marchewka, korzeń pietruszki, burak) - ilość dowolna, byle piekarnik...

    Czytaj dalej
  • Surówka bomba witaminowa :)

    Składniki: kapusta pekińska pomidor ogórek kiszony jabłko papryka (czerwona, żółta, zielona - dowolna lub każdej po trochu;) łyżeczka soku z cytryny drobno posiekany koperek lub pietruszka szczypta soli morskiej   Sposób przygotowania: Pojedyncze liście kapusty oderwać i umyć - posiekać w drobne paseczki. Pomidora i paprykę umyć i sparzyć...

    Czytaj dalej
  • Ziemniaczane puree

    Składniki: ziemniaki - ilość dowolna wg uznania i apetytu ;) odrobina soli odrobina mleka   Sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, obrać, ugotować z dodatkiem soli, a następnie baaaardzo dokładnie ubić, dodać troszkę mleka i jeszcze poubijać. Podawać jako dodatek do obiadu.

    Czytaj dalej
  • Pulpety z indyka (od 11. miesiąca)

    Składniki: udko z indyka marchewka seler pietruszka jajko kleik ryżowy koperek   Sposób przygotowania: Mięso opłucz, zalej wrzącą wodą i gotuj na małym ogniu. Gdy zacznie mięknąć, dodaj umyte, obrane i pokrojone warzywa. Gdy się ugotują – wyjmij warzywa i mięso (nie wylewaj wywaru!), ostudź, zmiel wszystko. Dodaj żółtko, posiekany koperek...

    Czytaj dalej
  • Pulpety z warzywami (po 12. miesiącu)

    Składniki: 150 g mielonego mięsa (np. indyk, królik, cielęcina) łyżka tartej bułki lub kaszy manny łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki białko jajka 300 ml wody ½ papryki (czerwonej lub żółtej) - opcjonalnie pomidor lub sok pomidorowy łyżka oliwy z oliwek   Sposób przygotowania: Mięso, tartą bułkę (lub kaszę mannę), natkę...

    Czytaj dalej
  • Pulpeciki w sosie koperkowym (po 1. roku)

    Składniki: 20 dkg mielonego mięsa (np. indyk, cielęcina) żółtko 2 łyżeczki kaszy manny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 marchewka ½ pietruszki 4 łyżki posiekanego koperku 1 i ½ szklanki wody   Sposób przygotowania: Warzywa umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na tarce i wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez chwilę. Mięso dokładnie...

    Czytaj dalej
  • Surówka z pora, jabłka i ogórków kiszonych

    Składniki: 3 pory (biała część) 2 jabłka 2-3 ogórki kiszone sok z cytryny odrobina soli, ewentualnie pieprz jogurt naturalny lub grecki   Sposób przygotowania: Pory obrać, umyć, pokroić w cienkie talarki, a następnie sparzyć na sitku wrzątkiem (dzięki temu będą łagodniejsze i zmiękną). Jabłka umyć, obrać, ogórki obrać ze skórki i wszystko...

    Czytaj dalej
  • Surówka z marchewki (po 12. miesiącu)

    Składniki: marchewka – ilość dowolna jogurt naturalny sok z cytryny ewentualnie melasa lub stewia do smaku   Sposób przygotowania: Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce (drobne oczka), doprawić jogurtem, skropić sokiem z cytryn, ewentualnie odrobinę dosłodzić do smaku. Zjeść;)

    Czytaj dalej
  • Zupa-krem z dyni (już od 8. miesiąca życia)

    Składniki: 300g dyni (najlepsza odmiana to hokkaido – nie wymaga obierania ze skórki, chociaż dla dzieci poniżej 1.roku życia bezpieczniej będzie ją usunąć) ¼ cebuli ½ ząbka czosnku marchewka cynamon, gałka muszkatołowa - po szczypcie (opcjonalnie) oliwa z oliwek (lub masło) kawałek mięsa wielkości dłoni (np. królik, indyk) - ugotować...

    Czytaj dalej
  • Zupa groszkowa (po 12. miesiącu)

    Składniki: mała cebula łyżeczka masła lub oliwy z oliwek 2 szklanki mrożonego groszku koperek lub pietruszka (natka) 1/2 litra wody (lub bulionu) łyżka jogurtu naturalnego groszek ptysiowy (opcjonalnie); możemy też zrobić małe grzaneczki z weki, chleba ugotowane i drobno posiekane mięso (np. z królika) - opcjonalnie   Sposób przygotowania: Cebulę...

    Czytaj dalej
  • Pulpeciki w otrębach (po 12. miesiącu)

    Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (indyk, kurczak, cielęcina, wieprzowina, królik) 1 jajko 4-5 łyżki otrąb owsianych lub orkiszowych zioła prowansalskie odrobina pieprzu włoszczyzna   Sposób przygotowania: Na początek zagotuj w garnku wodę, na wrzątek wrzuć obraną i opłukaną włoszczyznę. Gotuj warzywa do miękkości. W międzyczasie wymieszaj w...

    Czytaj dalej
  • Pierogi leniwe (po 12. miesiącu)

    Składniki: 1 jajko 1 opakowanie twarożku (np. serka „Bieluch”) 3 łyżki mąki tarta bułka masło   Sposób przygotowania: Twarożek przełóż do miski, wbij do niego jajko, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Ciasto wyjdzie dość rzadkie, ale takie właśnie ma być ;) W garnku zagotuj wodę (można odrobinę posolić). Nabieraj...

    Czytaj dalej
  • Kuleczki mięsne „na raz” po 12. miesiącu

    Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (indyk, kurczak, cielęcina, wieprzowina, królik) 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej (zamiast bułki możesz użyć kleiku kukurydzianego lub ryżowego, kaszki kukurydzianej, kaszy manny) pieprz włoszczyzna   Sposób przygotowania: Zagotuj w garnku wodę, na wrzątek wrzuć obraną i opłukaną włoszczyznę. Gotuj warzywa do...

    Czytaj dalej
  • Zapiekany kurczak po 12. miesiącu

    Propozycja nie tylko dla małego człowieka, ale dla całej rodziny. Do kurczaka możemy za jednym zamachem zrobić domowe frytki i tym sposobem cały obiad przygotujemy w piekarniku:) A jeżeli mamy w nadmiarze marchewki i jabłek - obieramy, myjemy, ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i surówka do obiadu gotowa...

    Czytaj dalej
  • Pan-Kejk Pancakes (dla dzieci po 1.roku)

    Składniki: płaska łyżeczka masła 115 g mąki pszennej (jeśli chcecie bardziej zdrowo, to dodajemy mąkę pełnoziarnistą;) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka brązowego cukru szczypta soli 150 ml pełnotłustego mleka 1 jajko szczypta cynamonu *jako dodatek miód/stewia/syrop z agawy; mus ze świeżych owoców; dżem/konfitury; gęsta śmietana; cukier puder...

    Czytaj dalej
  • Makaron z łososiem i szpinakiem

    Składniki: filet z łososia – ok. 250 g szpinak świeży – ok. 400 g śmietanka 18% lub 12% - ½ szklanki 4 ząbki czosnku makaron – u nas akurat 5-kolorowy Picchiatelli (ale nie ma znaczenia, jaki...najlepszy jest ten, który lubi nasze dziecko;) masło/oliwa z oliwek zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, pieprz   Sposób...

    Czytaj dalej
  • Krem z pomidorów (dla dzieci po 11. miesiącu)

    Składniki: 2 pomidory mała cebulka łyżeczka oliwy z oliwek (lub masła) po ½ łyżeczki posiekanej natki bazylii i oregano ½ szklanki wody   Sposób przygotowania: Rozgrzać w rondelku oliwę (masło), wrzucić posiekaną cebulkę i zeszklić. Dodać sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, zalać ½ szklanki wody – dusić pod...

    Czytaj dalej
Polecani producenci

  

Rekomendowane gadżety

    

Dla tatusiów

   

Na prezent