Obiad

Czosnkowa zupa-krem (po 9. miesiącu)

czosnkowa zupa-krem z grzankami

Mocno rozgrzewająca bomba wzmacniająca!

A dla sceptyków czosnkowych - mimo obecności 1,5 główki czosnku w ok.1,5 litra gotowej zupy nie wyparza podniebienia, a wręcz powiedziałabym, że jeżeli ktoś nie wie o czosnku w zupie, to może się nawet nie domyślać jego obecności... albo to ja mam tak wypaczone kubki smakowe? Tak czy siak mały człowiek wcinał bez oporów, więc to już dobra recenzja.

Składniki:

  • 1,5 główki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 litr bulionu (lub wody)
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta suszonego oregano
  • szczypta białego pieprzu
  • 2 łyżki tartego sera żółtego
  • 3-4 kromki pieczywa i olej do smażenia grzanek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać na mniejsze części.

Rozgrzać olej w głębszym rondlu (najlepiej takim, aby potem można było spokojnie dolać bulion). Dodać cebulę i zeszklić.

Następnie dodać ziemniaki i czosnek i dusić ok. 5 minut. Zalać gorącym bulionem, przykryć i gotować, aż ziemniaki staną się miękkie.

W tym czasie przygotować grzanki:) Można upiec je w piekarniku (uprzednio skropić olejem) lub usmażyć na patelni, na niewielkiej ilości oleju.

Gdy ziemniaki będą miękkie, wlej śmietanę do kubka i dodaj odrobinę gorącej zupy, by śmietana się ociepliła. Wszystko wymieszać i wlać do garnka - całość zblendować. Krem doprawić i posypać startym serem.

Podawać z grzankami.

Smacznego!

zupa czosnkowa z grzankami

 

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾