Obiad

Zupa groszkowa (po 12. miesiącu)

Składniki:

  • mała cebula
  • łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
  • 2 szklanki mrożonego groszku
  • koperek lub pietruszka (natka)
  • 1/2 litra wody (lub bulionu)
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • groszek ptysiowy (opcjonalnie); możemy też zrobić małe grzaneczki z weki, chleba
  • ugotowane i drobno posiekane mięso (np. z królika) - opcjonalnie

 

Sposób przygotowania:
Cebulę drobno pokrój i zeszklij na maśle (lub oliwie), dodaj groszek mrożony i wodę (lub bulion).

zupa groszkowa w przygotowaniu...

Wszystko razem duś do miękkości, następnie zmiksuj na gładka masę, dodaj odrobinę jogurtu i koperku (lub pietruszki). Podawaj z groszkiem ptysiowym (lub grzankami).

Jeżeli chcemy uzyskać bardziej sycący posiłek dla małego ludzika, można również posypać ugotowanym i drobno posiekanym mięskiem, np. z królika.

zupa groszkowazupa groszkowa z królikiem

 

Zobacz również

Komentarze (2)

Kaska 27 czerwca 2019

Pamietam zupe groszkowa jeszcze ze swojego dziecinstwa:D teraz robie coreczce i zajada sie cala rodzina:D tylko mi i mezowi doprawiam juz an talerzu... ten smak i ten kolor:)))))

Odpowiedz ⇾

Nastka 18 czerwca 2019

Trochę się obawiałam tej cebulki - czy nie zaszkodzi małemu brzuszkowi...ale nic takiego się nie stało, przepis zapisuję w notesiku kulinarnym!

Odpowiedz ⇾
Zostaw komentarz ⇾