Kurczak z mozarellą i suszonymi pomidorami (po 18. miesiącu)

Składniki:

  • pierś z kurczaka (u nas akurat 4;)
  • cebula
  • mozarella (1 kulka)
  • suszone pomidory
  • zioła prowansalskie, curry, bazylia, oregano, sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć, osuszyć, naciąć kieszonki, doprawić do smaku ziołami prowansalskimi i szczyptą curry - można zostawić w przyprawach na całą noc, mięso będzie wtedy jeszcze delikatniejsze.

Cebulę pokroić w kosteczkę, poddusićna odrobinie oliwy, następnie dorzucić pokrojone suszone pomidory i dusić wszystko razem przez chwilę.

Ser pokroić w kostkę i dodać do cebuli z pomidorami. Wszystko doprawić bazylią, oregano (+ opcjonalnie pieprzem i solą  do smaku) i dokładnie wymieszać, a następnie nafaszerować tym kurczaka. Miejsce nacięcia można spiąć wykałaczkami.

Kurczaka dusić na małym ogniu w rondelku z rozgrzaną odrobiną oliwy z oliwek. Dusić na złoto z każdej strony.

kurczak faszerowanykurczak faszerowany mozarellą i suszonymi pomidoramiKurczak z mozarellą i suszonymi pomidorami

Podajemy np. z ziemniaczanym puree i surówką z czerwonej kapusty.

Kurczak z mozarellą i suszonymi pomidorami w przekrojuKurczak z mozarellą i suszonymi pomidorami - przekrój 2;)Kurczak faszerowany + ziemniaki + surówka z kapusty

 

Podobne