Obiad

Placki cukiniowe z koperkiem i oregano (po 8. miesiącu)

placki z cukinii przepis

Kolejna propozycja na placki z cukinii. Biorąc pod uwagę niewielką ilość składników efekt jest wręcz zaskakująco pyszny! Propozycja na obiad, ale i na spacer, piknik, do pracy... smaczne na ciepło i na zimno, z jogurtem i bez:)

Składniki:

  • 1 większa cukinia
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju + do smarowania patelni
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Potrzebujemy 2 miski - większą i mniejszą.

Cukinię obieramy ze skórki - jeżeli jest młoda, może zostać ze skórką. Ścieramy ją na grubych oczkach tarki do mniejszej miski i zostawiamy na chwilę, żeby puściła sok. Następnie odsączamy z nadmiaru soku i przekładamy do większej miski.

Do odciśniętej cukinii dodajemy mąkę, posiekany koperek, oregano, mleko i olej.

Oddzielamy żółtko od białka - żółtko dodajemy do masy cukiniowej, białko ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z masą na placki.

Placki z cukinii koperek

Patelnię delikatnie natłuszczamy olejem i rozgrzewamy - smażymy placki na złoto z dwóch stron, pilnując aby się za bardzo nie zrumieniły.

Placki z cukinii fit

Podajemy np. z jogurtem naturalnym.

Smacznego!

Placki cukiniowe blw

inspiracja: alaantkoweblw

Zobacz również

Komentarze (3)

Lonka 30 lipca 2019

Nasze ulubione danie na obiad w upały;) a jak cos zostaje, to bierzemy na spacer kolejnego dnia

Odpowiedz ⇾

Flora 29 lipca 2019

RE-WE-LA-CJA! a całe życie bałam się cukinii:D teraz żałuję, że tak późno ją odkryłam:P

Odpowiedz ⇾

ALinka 19 czerwca 2019

Rano przygotowałam, potem zjedliśmy na obiad na zimno - na obecną pogodę strzał w dziesiątkę! Smakowało całej rodzinie

Odpowiedz ⇾
Zostaw komentarz ⇾