Naleśniki porzeczkowe (po 1. roku życia)
Ostatnio pokochaliśmy naleśniki:D
Tym razem miało być biało-czerwono, wyszło nieco bardziej smerfowo...
Co powiecie na naleśniki z farszem z dodatkiem - uwaga! - soku z czarnych porzeczek? Zamiast soku można użyć oczywiście świeżych (lub mrożonych) rozgniecionych owoców. Ale jeżeli nie mamy akurat nic pod ręką, to sok świetnie zabarwi twaróg i już mamy kolorowe naleśniki dla małego człowieka, który może w takiej formie przekona się do twarogu...;)
W przypadku tego przepisu mamy bardzo szerokie pole do popisu, możemy wyczarować prawie całą tęczę, a zatem - do dzieła!
Składniki:
na naleśniki:
- 2 jaja
- 20 dkg mąki pszennej (może być również pszenna pełnoziarnista)
- 1/4 l mleka
- 1/4 l wody (jeżeli dodamy gazowaną, naleśniki będą bardziej puszyste)
- szczypta soli
- oliwa z oliwek (odrobina do smażenia naleśników)
na farsz:
- 300 g twarogu półtłustego
- jogurt naturalny lub grecki (2-3 łyżki)
- kilka łyżek soku z czarnej porzeczki (możemy też użyć innego dowolnego soku lub rozgniecionych owoców: porzeczek, malin, truskawek, borówek, brzoskwiń itp.)
- cukier trzcinowy - opcjonalnie do dosłodzenia
Sposób przygotowania:
Przygotuj nadzienie: twaróg rozgnieć widelcem (lub mikserem), dodaj jogurt i sok (lub owoce), wszystko wymieszaj lub zmiksuj na gładko . Można odrobinę dosłodzić do smaku.
Naleśniki:
Mleko zmieszaj z wodą. Całe jaja ubij w garnuszku mikserem, dodając po trochu mąki i mleka z wodą, dodaj szczyptę soli, wszystko dokładnie zmiksuj.
Naleśniki usmaż na patelni z kroplą oliwy z oliwek (na patelni np. ceramicznej spokojnie usmażycie na suchej patelni). Można też dodać kilka kropel do ciasta, żeby nie przywierały do patelni.
Naleśniki posmaruj farszem i złóż w dowolny sposób.
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾