Obiad

Naleśniki porzeczkowe (po 1. roku życia)

Ostatnio pokochaliśmy naleśniki:D

Tym razem miało być biało-czerwono, wyszło nieco bardziej smerfowo...

Co powiecie na naleśniki z farszem z dodatkiem - uwaga! - soku z czarnych porzeczek? Zamiast soku można użyć oczywiście świeżych (lub mrożonych) rozgniecionych owoców. Ale jeżeli nie mamy akurat nic pod ręką, to sok świetnie zabarwi twaróg i już mamy kolorowe naleśniki dla małego człowieka, który może w takiej formie przekona się do twarogu...;)

W przypadku tego przepisu mamy bardzo szerokie pole do popisu, możemy wyczarować prawie całą tęczę, a zatem - do dzieła!

 

Składniki:

na naleśniki:

  • 2 jaja
  • 20 dkg mąki pszennej (może być również pszenna pełnoziarnista)
  • 1/4 l mleka
  • 1/4 l wody (jeżeli dodamy gazowaną, naleśniki będą bardziej puszyste)
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek (odrobina do smażenia naleśników)

na farsz:

  • 300 g twarogu półtłustego
  • jogurt naturalny lub grecki (2-3 łyżki)
  • kilka łyżek soku z czarnej porzeczki (możemy też użyć innego dowolnego soku lub rozgniecionych owoców: porzeczek, malin, truskawek, borówek, brzoskwiń itp.)
  • cukier trzcinowy - opcjonalnie do dosłodzenia

 

Sposób przygotowania:

Przygotuj nadzienie: twaróg rozgnieć widelcem (lub mikserem), dodaj jogurt i sok (lub owoce), wszystko wymieszaj lub zmiksuj na gładko . Można odrobinę dosłodzić do smaku.

Naleśniki:

Mleko zmieszaj z wodą. Całe jaja ubij w garnuszku mikserem, dodając po trochu mąki i mleka z wodą, dodaj szczyptę soli, wszystko dokładnie zmiksuj.

Naleśniki usmaż na patelni z kroplą oliwy z oliwek (na patelni np. ceramicznej spokojnie usmażycie na suchej patelni). Można też dodać kilka kropel do ciasta, żeby nie przywierały do patelni.

smażymy naleśniki

Naleśniki posmaruj farszem i złóż w dowolny sposób.

naleśniki + farszzrolowane!

Porzeczkowe naleśnikiPorzeczkowe naleśniki w przekrojuNaleśniki z twarogiem i sokiem z czarnej porzeczki

Smacznego!

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾