Obiad

Ziemniaki z jajem i kefirem (po 1. roku)

Obiad, który kojarzy mi się przede wszystkim z wakacjami na wsi (odległe czasy podstawówki...) i pomaganiem przy żniwach gospodarzom, u których mieszkaliśmy ;)

Szybki w wykonaniu, bo w upały szkoda czasu na smażenie się przy garach...a młode ziemniaki z koperkiem mają tak niepowtarzalny smak, że do szczęścia wystarczy już tylko jajo sadzone i kefir/zsiadłe mleko.

 

Składniki:

  • ziemniaki (dowolna ilość, zależna od ilości głodnych jednostek;)
  • jaja (po jednym na głowę)
  • niewielka ilość tłuszczu do "sadzenia" jaja
  • posiekana natka koperku
  • kefir/zsiadłe mleko

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i ugotować, odcedzić, wymieszać z posiekanym koperkiem.

Jajo usadzić na niewielkiej ilości tłuszczu.

Kefir - nalać do szklanki.

Zjeść i poleżeć do góry brzuchem wspominając dzieciństwo...;)

ziemniaki z jajem i kefiremziemniaki z jajem sadzonym

ziemniaki z koperkiem, jajem sadzonym i kefirem

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾