Obiad

Placki ziemniaczano-marchewkowe (dla dzieci po 18. miesiącu)

Złociste, chrupiące i pyszne placki ziemniaczano-marchewkowe:) jeśli lubimy, to z dodatkiem sosu jogurtowego, ale równie pyszne są solo.

 

Składniki:

na placki:

  • 50 dkg ziemniaków
  • 50 dkg marchewki
  • 3 jajka
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - opcjonalnie do smaku

 

na sos:

  • duży kubek jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku lub koperku

 

Sposób przygotowania:

Marchewki i ziemniaki obierz, opłucz, a nastepnie zetrzyj na tarce (średnie oczka).

starte ziemniaki i marchewka

Cebulę i czosnek również zetrzyj na tarce.

Dodaj płatki owsiane (prosto z paczki, nie ugotowane;), wbij jajka. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

masa na placki

Smaż placki na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą z oliwek. Smaż z obu stron na złoty kolor. Osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

placki ziemniaczano-marchewkoweplacek ziemniaczano-marchewkowy

Jogurt wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem (lub koperkiem) i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Polej placki sosem (albo samym jogurtem w naszym przypadku, bo zielenina "wyszła" i nie było co dodać:D)

placki ziemniaczano-marchewkowe z jogurtem

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾